Examenspremie?

Utbildningsminister Lars Leijonborg för fram tankar på att införa en examenspremie för att uppmuntra högskolestudenter att snabbare avsluta sin utbildning. Se artikel i DN och på SVT.

Två alternativ finns, antingen avskrivning av en del av studieskulden eller ett kontant bidrag. Avskrivning av studieskulden vore riktigt dumt, eftersom det skulle missgynna de studenter som inte tagit några studielån. Och det bör man definitivt inte missgynna. Ett kontant bidrag vore mindre dåligt, men jag är skeptisk till hela idén med examenspremie.

Det är förvisso ett problem att många studenter tar alldeles för lång tid på sig att bli klara med studierna. Det är inget fel i att göra uppehåll i studierna en eller ett par terminer, om man gör något vettigt under uppehållet, t.ex. jobbar heltid, och då inte lever på studiemedel. Men det är ett problem med studenter som är inskrivna och tar studiemedel (eller någon annan form av bidrag) under alltför lång tid. Det gäller både de som drar benen efter sig och inte tar sina poäng i tid, och de som ofokuserat läser massor med strökurser.

Varför är det ett problem? Jo för att både själva utbildningen och studiebidragen betalas med skattepengar. Jag är trött på att mina skattepengar ska sponsra en massa lata överliggare.

När jag studerade på KTH så fick man av studievägledarna veta att “det finns omtentor men inga omfester“. Jag tycker inte att högskolor ska förmedla en sådan attityd till studierna.

Jag tror att det här behövs piska snarare än morot. Bestraffa överliggare istället för att belöna de som blir klara i tid. Jag tror att det bäst görs genom att avskaffa studiebidraget helt och bara ge studielån, då blir de som drar ut på studierna bestraffade genom större studieskuld att betala tillbaka senare i livet. Se tidigare inlägg om detta.

2 kommentarer to “Examenspremie?”

  1. NollKoll.Nu » Utbildningskrisen bland (early education) burmeser i Thailand uppmrksammas! säger:

    […] Examenspremie?Utbildningsminister Lars Leijonborg fr fram tankar p att infra en examenspremie fr att uppmuntra hgskolestudenter att snabbare avsluta sin utbildning. Se artikel i DN och p SVT. Tv … inlgg om detta. Intressant? Andra bloggar om: politik Ekonomi Utbildning […]

Lämna en kommentar(detta är en captcha)