Märkligt förslag om vägavgifter till Arlanda

Enligt en artikel i SvD funderar Luftfartsverket på “biltullar” (d.v.s. vägavgifter) för att åka bil till Arlanda.

Vägavgifter, som vi nu har i form av trängselskatt i Stockholms innerstad, är ett bra sätt att motverka trängsel och lokala miljöproblem från trafiken. De är troligtvis också bra för klimatet, men det bör ses som en positiv bieffekt, inte någon huvudsak.

Men att av klimatskäl införa vägavgifter på några godtyckligt utvalda ställen där de inte är motiverade för trängsel eller lokal miljö är galet. Klimatfrågan är global, det spelar ingen roll var någonstans i världen utsläppen sker. Att fokusera alltför starkt på koldioxidutsläppen från ett visst ställe, som Arlanda, kan lätt leda fel.

Det är tydligt att Luftfartsverket egentligen inte vill ha vägavgifter till Arlanda, de slänger fram idén för att protestera mot att de har ålagts ansvar för koldioxidutsläppen från bilresor till/från Arlanda. Och jag förstår Luftfartsverket frustration, det är orimligt att de ska ha ansvar för klimateffekten av flygresenärernas resor till/från Arlanda.

Om man vill minska bilresor till Arlanda så borde man satsa på bättre och billigare buss- och tågförbindelser dit.

Lämna en kommentar(detta är en captcha)