Patetiskt gnäll om “för hög” hyra

I en artikel i DN beklagar sig Maria Broome över att hon fick betala 12 000 kronor i månaden för att hyra en lägenhet i Stockholms innerstad i andra hand. Hon gick efteråt till hyresnämnden som tyckte att hyran borde varit drygt 5 000 kronor och kunde därmed tvinga den som hyrt ut att retroaktivt betala tillbaka 30 000 kronor.

12 000 kronor i månaden är inte alls någon orimlig hyra för en lägenhet i Stockholms innerstad (om vi antar att det var en 3:a). Den som köper en bostadsrätt och belånar den kan mycket väl få en månadskostnad som uppgår till det (exklusive amortering) om räntan är lika hög som den var i höstas (vilket inte var extremt högt).

Samtidigt så går det att genom Stockholms stads bostadsförmedling att utan kötid få ett förstahandskontrakt på en 3:a i förorter som Farsta, Bagarmossen, Rågsved och Bredäng med en hyra på drygt 5 000 kronor. Dessa lägenheter ligger förvisso inte i innerstaden, men inom kommunen och med gångavstånd till tunnelbana.

Trots att Broome fick som hon vill så är hon “upprörd” över att en del sätter i system att hyra ut till “överpriser”. Men om man tycker att hyran som erbjuds är för hög så är det bara att tacka nej, svårare än så är det faktiskt inte.

“man vågar inte tacka nej, det är ju svårt att hitta en lägenhet över huvud taget” säger Broome. Ja, om man prompt ska bo i innerstaden kanske. Men om man nöjer sig med t.ex. Farsta så är det faktiskt inte alls svårt. Och den som tackar nej till (eller inte bryr sig om att leta efter) en lägenhet i Farsta och istället kräver att få bo i innerstaden utan att vilja betala för det är en bortskämd gnällspik som inte är värd att tas på allvar.

Intressant? Andra bloggar om:

3 kommentarer to “Patetiskt gnäll om “för hög” hyra”

 1. Bernhard säger:

  Jag tycker också att det är sjukt att man ska få klaga i efterhand. Det är ingen som har fört henne bakom ljuset. Hon visste vad det hyran var och tackade ja. Då har hon ingen rätt att komma och klaga.
  Annars är hon ju fri att hyra lägenhet någon annanstans där det är billigare.

  Sedan är det helt sjukt att en bostadsrättsinnehavare inte ska få ta ut det lägenheten kostar utan att bruksvärdet ska jämföras med en hyresrätt utan räntekostnad.

  För det tredje är det patetiskt att man bara får lägga på 1o % på hyran om man har den möblerad. Jag skulle inte hyra ut den för det även om jag hade köpt möblerna på Myrorna

 2. Camilla Grepe säger:

  Ibland är det värre än så: Jag glömmer aldrig när jag skulle hyra ut mitt “hål i väggen” på Röda berget för många (väldigt många) år sedan. Min avgift till bostadsrättsföreningen var ca 300 kr, men hyresnämnden använde första bästa minihyreslägenhet i kvarteret som referensobjekt och meddelade att 200 kr var en lämplig andrahandshyra.

 3. Mikael Ståldal säger:

  2013 infördes dessbättre nya regler som gör det mycket rimligare med uthyrning av bostadsrätt.

  Synd bara att dessa nya bättre regler inte gäller obegränsat antal uthyrningar.

Lämna en kommentar



(detta är en captcha)