Piratpartiet tycker att gratis är gott?

Inspirerade av det tyska Piratenparteis framgångar i delstatsvalet i Berlin tänker nu svenska Piratpartiet bredda sitt program.

Det ska bli intressant att se hur deras bredare politiska platform kommer se ut. Min farhåga är att mycket kommer att bygga på principen gratis-är-gott.

Piratpartiet har alltid varit för fri fildelning. De har dock oftast motiverat det med att förbud mot fildelning skapar en massa otrevliga biverkningar (vilket de har helt rätt i). Jag misstänker dock att de har lockat till sig en hel del sympatisörer som främst är ute efter att film/musik/eböcker/dataspel ska vara gratis.

Sen så börjar de driva ett lågt pristak för dataroaming i EU. Och verkar gilla tanken på medborgarlön.

Och nu så verkar gratis kollektivtrafik och legaliserad husockupation locka.

Ur en liberal synvinkel är denna utveckling problematisk. Den kan lätt leda till en successiv urholkning av den privata äganderätten, inte bara av immateriella rättigheter utan även av fastigheter och pengar (genom ökat skattetryck). Man skulle kunna beskriva det som en tydlig vänstervridning, att man distansierar sig från liberalismen och går mot socialismen. Trist.

3 kommentarer to “Piratpartiet tycker att gratis är gott?”

 1. Mats Henricson säger:

  Vänta nu, att verka för ett lågt pristak för roaming är ju för att de nuvarande gränserna är helt sjuka. Som att verka för att ett SL-kort ska kosta max 1000/månad om de nuvarande priserna vore 100 000/månad. Är sådana resonemang en urholkning av den privata äganderätten? Uh?

  Och införandet av medborgarlön skulle kunna medföra väldiga besparingar i samhället. Hela department skulle kanske kunna läggas ner, ministrar avskedas, skatter förenklas, massor med skattebetalda tjänster skulle kunna avskaffas, A-Kassan skrotas, etc.

  Och gratis kollektivtrafik, skulle det vara ett hot mot privat äganderätt? Öh? Idag subventioneras ju biltrafiken något fasansfullt, är det inte rimligt att kliva ett steg bort från det vansinnet? Du borde läsa mer om trafikmaktordningen på planka.nu! Ofta väldigt välskrivet och en tankeställare till oss vita män.

 2. Mikael Ståldal säger:

  Mats,

  Vad gäller pristak på roaming så är jag skeptisk till att man över huvud taget bör reglera det på politisk nivå.

  Jag befarar att gratis kollektivtrafik, liksom medborgarlön, leder till högre skatter. Och högre skatter är ett hot mot privat äganderätt.

  Jag förespråkar definitivt inte subvention av biltrafik. Tvärt om så har jag stått på barrikaderna och tagit strid i Folkpartiet för att bl.a. införa trängselavgifter och högre parkeringsavgifter i Stockholm. Jag har varit skeptisk till nya stora vägbyggen som Förbifart Stockholm och Österleden. Jag tillhör inte dem som reflexmässigt protesterar mot varje förslag till höjning av bensinskatten.

  Jag tycker helt enkelt att folk själva bör betala för sina transporter, oavsett om de sker med bil, buss eller tåg.

  Och då du drar upp planka.nu så bör man se vilket sällskap man hamnar i: http://www.planka.nu/nyheter/2011/11/14/plankanu-pa-socialistiskt-forum

Lämna en kommentar(detta är en captcha)