Drygt en månad har det rått bloggtorka här. Egentligen finns det massvis med saker jag missat att kommentera, som Rasmus och diskoavgiften, eller Maciej och de papperslösa. Det finns gott om flera andra som sagt bra saker om de båda, och en massa andra av de händelser jag inte tagit upp den senaste månaden.

Dagens minst uppmärksammade är RFSU:s Åsa Regnérs artikel i dagens SvD Brännpunkt. Hon tar upp problematiken med den skärpta åldersgränsen för att ha sex. 14-åriga tjejer får det allt svårare att få p-piller på ungdomsmottagningarna – bara 30% utgår från tjejens behov. Resten vill kontakta förälder/föräldrar eller partnern (notera singularet). I vissa fall uppger ungdomsmottagningarna att åklagare/polis har informerat om att p-piller-utskrifter till tjejer under 15år kan vara olagliga.

Konsekvensen av skärpningen i sexualbrottslagen (som i princip gör att mycket få över 15år kan ha sex med någon under 15år utan att åka dit för våldtäkt), har alltså inte bara blivit en urholkning av våldtäktsbegreppet, utan drabbar även de som den från början var tänkt att skydda – de under 15 år. Den moralistiska lagen försvårar för de 14-åringar som är förnuftiga och vill skydda sig, inte minst för dem som av olika anledningar inte kan få vare sig sina föräldrars godkännande, eller ens kan informera dem, utan att själv råka illa ut. Inte minst unga tjejer omyndigförklaras ännu mera. Inte nog med att en 14-årig tjej inte förväntas kunna bestämma vem hon själv vill ha sex med – vill hon dessutom skydda sig, är det inte säkert att hon får.

RFSU kräver att socialstyrelsen tar fram riktlinjer över hur ungdomsmottagningarna ska behandla de 14-åriga tjejerna som vill ha p-piller. Det borde vara självklart att patientens bästa skall komma först, och den skärpning av 15-årsgränsen i sexualbrottslagen som gjordes för något år sedan borde genast omvärderas.


Inga kommenterar till “Att vara 14-årig tjej…”  

  1. Inga kommenterar

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.