Folkpartiet funderar på det här med tillfällig föräldrapenning, populärt kallat vab för vård av sjukt barn, och kommer fram till något alldeles utmärkt. Den tillfälliga föräldrapenning som tidigare var föräldrarnas privilegium och som på senare tid har varit en möjlighet för den som avstår sitt vanliga jobb, ska i framtiden kunna kvitteras ut av studenter, pensionärer och professionella vabbare.

Staten backar ytterligare något litet steg ut ur barnkammaren. Makten överlåter ytterligare en liten bit till medborgaren att styra över. Ersättningssystemen justeras en smula för att underlätta mer än de hindrar. Det som tidigare var ett inkomst- och produktionsbortfall transformeras en grad mot en potentiell hushållstjänst. Bilden av kärnfamiljen som ett barns enda hemvist och nätverk träffas av ytterligare en liten kula redo att skjuta normen i sank.

Det handlar alltjämt om små justeringar i befintliga system snarare än ett systemskifte värt att beskriva som en frihetsrevolution. Likväl är det små, små steg i rätt rikting och det är inte varje dag folkpartiet skickar upp en testballong som inte exploderar av sin egen dumhet och regleringsiver. Välkommen, goda idé!


5 kommentarer till “Vård av sjuk främling friskt förslag”  

 1. 1 Alter Ego

  Förslaget är väl bra såvida det är föräldrarna som själva betalar kostnaden som blir, antingen om det blir ett fast belopp eller om det blir detsamma som man själv har när man vabbar.
  För det kan väl ändå inte vara meningen att föräldrarna ska vara på jobbet och ha full lön medan skattebetalarna står för kostnaden av det sjuka barnet.

  Alltså om du jobbar så tjänar du pengar, är du hemma och vabbar får du inte lön utan ersättning från Fk istället.

 2. 2 Lennart Regebro

  “För det kan väl ändå inte vara meningen att föräldrarna ska vara på jobbet och ha full lön medan skattebetalarna står för kostnaden av det sjuka barnet.”

  Varför inte? I dag står skattebetalarna för kostnaden av vården det sjuka barnet, men du får inte lön för du jobbar inte. Enligt det här förslaget får du lön och nån är hemma med barnet. Vem av dom skall jobba gratis menar du?

 3. 3 Alter Ego

  Skrev ett långt svar men när jag skickade iväg det så blev det fel och texten kom tvärs över hela sidan och sen stod det att jag svarat fel på frågan som var tvåhundranittioett 291, det gick inte att ändra.
  Så jag orkar inte skriva om allting igen.
  Så det kanske är något fel på det captchat ?

 4. 4 Mikael Ståldal

  Anledningen till att texten “kommer tvärs över hela sidan” är att du då kan klippa ut den och klistra in den igen, så slipper du skriva om den.

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.