Vattenfall skövlar tysk by

Vattenfall är i full gång att helt skövla den tyska byn Horno för att kunna bryta brunkol. En ensam pensionär för nu en desperat kamp i tyska domstolar för att få bo kvar.

Med regeringens goda minne så skövlar det statliga energibolaget tyska byar i jakt efter brunkol som de sedan eldar i tyska kraftverk som smutsar ner luften och orsakar stora utsläpp av klimatpåverkande koldioxid. Enligt WWF är Vattenfalls kraftverk Jänschwlade där brunkolen från Horno eldas det 5:e smutsigaste kraftverket i Europa.

I Sverige skulle varken brunkolsbrytning eller smutsiga brunkolskraftverk vara tillåtna. Men vår regerings klimat- och miljöpolitik gäller tydligen inte för statliga bolag som agerar utomlands.

2 kommentarer to “Vattenfall skövlar tysk by”

  1. Mikael Ståldal » Arkiv » Vattenfall vill minska utsläppen säger:

    […] Det är förvisso en intressant plan som man bör studera närmare. Men vore det inte på sin plats av Vattenfall att föregå med gott exempel? Det vore väldigt enkelt av för Vattenfall att högst konkret bidra till att minska utsläppen, nämligen att lägga ner sina kolkraftverk i Tyskland. Se tidigare inlägg. […]

Lämna en kommentar(detta är en captcha)