Rädda upphovsrätten!

Mycket intressant och välkommen artikel på DN Debatt idag. Jag tycker dock att de går för långt när de antyder att det är OK med helt ohämmad fildelning av upphovsrättsskyddat material bara det sker icke-kommersiellt.

De har dock helt rätt i att musik- och filmindustrin går alldeles för långt när de inför regionkoder på DVD-filmer, kopieringsskydd på musik-CD som gör att man inte kan spela dem på en dator utan att installera ett specialprogram som kan sabotera hela operativsystemet och försöker införa mer avancerade DRM-system här och var. Att använda DRM för att skydda upphovsrätten på musik, film och annan digital media är ett otyg. Musik- och filmindustrin måste inse att det inte löser några problem, det gör bara användarna irriterade på dem. Förr eller senare kommer någon på ett sätt att knäcka DRM-skyddet, och materialet kommer spridas ändå.

Att piratkopiering av film och musik är så utberett beror inte främst på att det är enkelt, det beror på att många männsikor inte har några moraliska betänkligheter mot det. Och denna moralupplösning beror i sin tur på att musik- och filmindustrin hela tiden agerar så att folk blir irriterade på dem. Det kommer inte att gå att stoppa dagens utbredda piratkopiering genom DRM eller hårdare lagstiftning. Det enda sättet är att musik- och filmindustrin börjar lita på folk och återvinner deras förtroende genom att sälja sina produkter till ett rimligt pris, på de sätt som konsumenterna vill ha och under rimliga villkor.

T.ex. så borde musikindustrin sälja all musik över Internet. Att köpa musik på CD kostar lite dygt 10 kronor per låt. Om man får stor volymer så måste det vara betydligt billgare för musikindustrin att sälja låter över Internet än på CD, så ett rimligt pris vore 5-8 kronor per låt. Det finns idag ställen som säljer musik över Internet för cirka 10 kronor per låt, så priset är inte det största problemet. Ett större problem är att man inte får rimliga villkor. Rimliga villkor vore att man får ladda ner låten som en vanlig MP3-fil, utan DRM eller andra tekniska restriktioner. Och man får samma rätt att använda den som om man skulle köpt den på CD, d.v.s. man får kopiera den obegränsat för eget bruk (lagra den på datorn för att spelas där, lägga på MP3-spelaren, bränna på en CD, o.s.v.). Sen så måste givetvis utbudet vara bra, vilket inte borde vara svårt för ett stort skivbolag att ordna.

Jag försökte ladda ner lite musik från CDON.com. Jag laddade ner två låtar för 9:90 styck, lite i dyraste laget, men OK. Det stora problemet är att man fick dem i WMA-format med ett mycket irriterande DRM-skydd. Dessutom så är utbudet av nedladdningsbar musik på CDON.com patetiskt, de har mycket större utbud av musik på CD, varför då? Detta duger inte, skärpning!

5 kommentarer to “Rädda upphovsrätten!”

 1. Mikael Ståldal » Arkiv » Klokt av Apple om DRM säger:

  […] Se tidigare inlägg. […]

 2. Mikael Ståldal » Arkiv » Intressant om upphovsrätt och fildelning säger:

  […] Även om man tycker att upphovsrätt i princip är bra och bör behållas så behöver man inte acceptera alla de märkliga lagar som stiftats och är på väg att stiftas i dess spår på senare tid, ofta rena beställningsjobb från musik- och filmindustrin. Det handlar om förbud mot att käncka kopieringsskydd/DRM, orimliga straffsatser och utredningsmetoder för upphovsrättsbrott, orimligt lång skyddstid och nu senast om rätt för upphovsrättsinnehavare att kränka folks integritet. […]

 3. Mikael Ståldal » Arkiv » Knasig utredning om musik och film på Internet säger:

  […] Utredningen börjar med att konstatera att de lagliga nerladdningstjänster som finns idag är undermåliga, med dåligt utbud och krångliga DRM-skydd. Det är sant, och det har jag skrivit om tidigare. […]

 4. Mikael Ståldal » Arkiv » Rösta på mig säger:

  […] samt hålla ögonen på teledatalagring, ACTA, m.m. Dessutom vill jag verka för en reformerad upphovsrätt som fungerar med digitala media och Internet utan att hota personlig integritet och […]