Min bild av förorten

Det var varit en del uppståndelse kring besketed att den högt uppsatte socialdemokraten Nalin Pekgul väljer att flytta från Tensta p.g.a. att hon känner sig otrygg där.

Rinkeby är en grannförort till Tensta, den är troligtvis ganska lik. I Rinkeby har jag bott i tre år. Jag kände mig aldrig otrygg där, och upplevde inte heller någon förslummning. Jag hyrde en lägenhet av Familjebostäder och huset var mycket fint både utvändigt och invändigt. Lägenheten var fräsch, modern och hade god standard. Enda problemet var att det inte fanns någon tvättstuga i närheten av huset, man var hänvisad till en jättestor central tvättstuga för halva Rinkeby en halv kilometer bort. Som tur var fanns det plats att installera en egen tvättmaskin i badrummet, vilket jag omgånede gjorde när jag flyttade in. Jag var i stort sett helt nöjd med hus, lägenhet och hyresvärd.

Jag trivdes dock inte särskilt bra i Rinkeby, jag kände mig isolerad och ensam. Som vuxen etnisk svensk upplevde jag ett utanförskap i Rinkeby, jag kände att det inte fanns något för mig där. Ofta kände jag att de enda alternativen för mig på fritiden var att sitta hemma i min lägenhet eller ta tunnelbanan in till stan, eller ta en promenad på Järvafältet om det var ljust och fint väder (vilket det inte alltid är i Stockholm). Utbudet av utländska affärer som sålde olika saker man oftast inte hittar på andra håll var ett plus, men räckte inte för att väga upp isoleringen och ensamheten. Utbudet av kultur, nöjen och föreningsliv som var öppna för en vuxen etnisk svensk var väldigt begränsat. Det finns det nästan inga arbetsplatser som inte är någon form av lokal service (butiker, skolor, etc.) i Rinkeby. Det finns ingen högre utbildning, inte ens ett gymnasium.

Efter att ha bott i Rinkeby i tre år så flyttade jag till Kista, och här trivs jag mycket bättre, trots att lägenheten inte är riktigt lika fin som den var i Rinkeby. Här finns en stor och fin galleria med en massa butiker, restauranger och en biograf. Här finns massor av arbetsplatser och industri, här finns högskoleutbildning och studentliv. Här finns blandat utbud av bostäder: hyreslägenheter, bostadsrätter och radhus. Efter en kort promenad till grannförorten Husby hittar man ett liknande utbud av utländska butiker som i Rinkeby.

Kort sagt, jag upplevde inte Rinkeby som otryggt eller förslummat. Däremot upplevde jag det som isolerat och trist.

hit och zooma ut ett steg för att se en karta över Tensta, Rinkeby och Kista.

Kommentarer är avstängda.