Paraboler i Rinkeby

Nyligen kom domen i hovrätten i tvisten mellan några hyresgäster i Rinkeby och deras hyresvärd Kvarnhjulet Förvaltnings AB. Hyresgästerna, som var av utländsk härkomst, ville ha egna parabolantenner för att kunna se TV-kanaler från sina hemländer medan hyresvärden inte ville tillåta detta p.g.a. säkerhet och ordning. Hovrätten gav hyresvärden rätt och hyresgästerna riskerar nu vräkning.

Jag trycker att det är rimligt att hyresvärden får bestämma om hur paraboler får placeras, eftersom hyresvärden som fastighetsägare har ansvar för säkerhet och annat. Men samtidigt är det viktigt att hyresgästerna inte förvägras att se de TV-kanaler de vill, och hyresvärden borde se till att ge dem tillgång till dem på annat sätt om enskilda paraboler utanför lägenheterna inte är acceptabelt. Det finns andra sätt att lösa det, t.ex. att låta hyresgästerna gå samman och sätta upp gemensamma paraboler på taket, se här.

Det enklaste hade varit om hyresvärden kunde sätta upp en gemensam parabol på taket för hela huset (eller en per satellit om det är flera). Givetvis kan hyresvärden då ta betalt för detta av de hyresgäster som vill ansluta sig, det blir ungefär som kabel-TV. Tyvärr så kan de hyresvärdar som redan är anslutna till vanlig kabel-TV inte göra det då avtalet inte tillåter det. Då kan man fråga sig varför inte kabel-TV-leverantören inte levererar de kanaler som deras kunder efterfrågar (mot betalning givetvis)? Det är orimligt att kabel-TV-leverantören kan hindra en hyresvärd att ordna tillgång till kanaler som inte levereras via kabel-TV. (Nu verkar det inte som att hyresvärden i detta fall vill göra detta, men det är ju bekvämt att kunna hänvisa till att man inte får.)

Grunden till problemet är att både hyresvärdar och kabel-TV-leverantörer inte vill göra sina hyresgäster/kunder nöjda och tjäna pengar på den. Troligtvis bottnar det i åsikter i stil med att “invandrare borde lära sig svenska istället för att sitta inne och se på TV från sina hemländer hela dagarna”. Den typen av förmyndarmentalitet är stötande. Det är knappast tillgång till TV från hemlandet som gör att invandrare inte lär sig svenska.

5 kommentarer to “Paraboler i Rinkeby”

 1. RS säger:

  Jag undrar vad som skulle hänt om en parabol trillade ner i huvudet och dödade ett barn? Undrar om debatten varit annorlunda idag då?

 2. Doyobi säger:

  “Tyvärr så kan de hyresvärdar som redan är anslutna till vanlig kabel-TV inte göra det då avtalet inte tillåter det. ”

  Inte? I mitt multikultiområde har vi ComHems kabeltv och hyresvärden håller dessutom på att styra upp en gemensam parabol på våra tak.

 3. Helene säger:

  Gårdstensbostäder löste detta med att dels ha en gemensam STOR parabol på vissa hus och på andra helt enkelt sätta upp stag på fasaden så att alla paraboler moterades på ett säkert sätt!

  Sedan är ju frågan om hyresvärdarna ska sluta avtal med vissa kabel-tvbolag som sedan hindrar valfriheten…

 4. Bob vde säger:

  mmm. Rinkeby, the underestimated suburb in Stockholm, my home. Some people stay away from this part of town, its full of immigrants (like moa), immigrant stores, kebab-hangouts, tropical animals, rainforests and other scaaary things like immigrant drug-variations called gatt. Personaly I see it as a mini international country inside another, much like the Vatican City in Italy, we have our rules of dresscode, our own religion, own foreign policy… and I am the pope!