Uppmuntra tjänstesektorn

Med anledning av ett förslag att avskaffa momsen på tjänster så har jag funderat ut ett alternativt förslag att uppnå samma sak:

För det första så är det bara på sådana varor/tjänster som privatpersoner brukar köpa som en sänkt eller avskaffad moms är intressant. Företag kan dra av moms på sånt som de köper.

Det man framförallt vill uppnå är att folk i större utsträckning ska köpa sådana varor/tjänster som de idag (med stora skattekilar) ofta istället tillverkar/utför själva. Så istället för att försöka dra gränsen mellan varor och tjänster så bör man identifiera de varor/tjänster som har den egenskapen.

De så kallande hushållsnära tjänsterna, t.ex. städning av bostäder, är ett mycket bra exempel på detta. Folk väljer mellan att städa själva eller köpa en städningstjänst.

Restaurangbesök är ett annat bra exempel, folk väljer mellan att äta mat på restaurang eller att köpa mat i butik och tillaga själva.

Det finns också exempel på tjänster som inte har den egenskapen, t.ex. kommunikationstjänster av olika slag (post, telefoniabbonemang, Internetabbonemang, etc). På dessa tjänster finns det ingen anledning att sänka momsen.

Man kan förvisso kritisera alla förslag som går ut på att ha olika momssatser med att de ger gränsdragningsproblem och krångel. Och det är sant. Men då ska man komma ihåg att vi redan har olika momssatser idag, och redan lever med de problem som det medför.

Så det handlar inte om att göra systemet krångligare, bara att stuva om i dagens redan krångliga system så att det ger incitament för tillväxt och sysselsättning.

Dagens momssystem är i vissa delar helt irrationellt och bisarrt. Momsen på mat som köps i butik är 12 %, men på restaurangbesök är den 25 % (förutom när man tar takeaway, då blir det 12 %). Detta skapar naturligtvis krångel, gränsdragningsproblem och suboptimeringar.

Regeringen borde omgående avskaffa momsen på hushållsnära tjänster och sänka den på restaurangbesök till 12 %. Sen bör man överväga att sänka eller avskaffa momsen på fler varor/tjänster och kanske sänka ytterligare på restaurangbesök.

6 kommentarer to “Uppmuntra tjänstesektorn”

 1. Erik Sandblom säger:

  Jag håller med om att man inte ska ha en massa olika momsnivåer just på grund av gränsdragningar och suboptimering.

  Men vad du föreslår är faktiskt en fortsättning på den bisarra momspolitiken. Du vill att staten ska tala om för medborgarna vad de ska göra med sina pengar. Det är inte liberalt.

  Jag förespråkar en enhetlig moms på 20-25%. Om det blir plus i statskassan av det, ska man höja grundavdraget. Allt annat fixande och trixande är oliberalt. Lägg ner Martin Timell-stuket, och låt folk bestämma själva!

  Att subventionera hemnära tjänster innebär att staten legitimerar dem, och då finns arbetsmiljöregler att ta hänsyn till. I skolvärlden ska barn hänga upp sina stolar på bänkarna och borden för att lokalvårdaren inte ska behöva lyfta så många stolar. Det får av arbetsmiljöskäl inte heller finnas mattor som ska lyftas och tas ut. Golv ska vara så tomma som möjligt och alla möbler som innebär obekväma städrörelser ska undvikas. Hur tar man in hemnära tjänster in i detta regelverk på ett konsekvent sätt? Läs mer om detta på
  http://goteborgsfria.se/modules.php?name=Artikel&id=7765

 2. Mikael Ståldal säger:

  Nej, jag vill inte alls tala om för medborgarna vad de ska göra för sina pengar. Jag vill bara sänka skattekilarna på de områden där det finns praktiska möjligheter att välja mellan att göra saker själv eller att köpa dem.

  Det är dagens system med skyhöga skattekilar som talar om för medborgarna vad de ska göra som är oliberalt. Du verkar utgå ifrån att 20-25 % moms på allt skulle vara något slags neutralt utgångsläge, det går jag inte med på.

  Vad gäller hushållsnära tjänster så kan man jämföra med hemtjänsten för äldre och handikappade, vars personal idag utför just hushållsnära tjänster. Man borde kunna hantera arbetsmiljön på samma som man redan gör (eller borde göra) där. (I artikeln du hänvisar till så nämns hemtjänsten, men konstigt nog verkar författaren totalt misslyckas med att dra den uppenbara slutsatsen av det.) Att jämföra med städning av skolor är löjligt när det finns hemtjänst att jämföra med.

  Jag kan inte se att man skapar något problem som inte redan finns och inte ändå måste lösas (om det inte redan är löst). Med tanke på den åldrande befolkningen så lär behovet av hemtjänst för äldre öka framöver (om man inte ska tvinga alla äldre att flytta till ålderdomshem).

 3. Erik Sandblom säger:

  Att vara personlig assistent för en rörelsehindrad person är ett omväxlande arbete där man till exempel hjälper till att handla mat eller gå med barnen till skolan. Den typen av jobb som idag är svart och ska göras vitt är mer enahanda, städning med den typen av upprepade rörelser som ger arbetskada och som beskrivs i artikeln.

  I hemtjänsten för äldre är man två. Jag tror det blir svårt med ekonomin för hemnära tjänster, även med skattesubvention.

  Samma momsnivå på allt är ett neutralt sätt att ta ut skatt, eftersom man slipper snedvridningseffekter. Varför går du inte med på det?

  “Skattekilar” är inget som råkar uppkomma på vissa ställen som av en händelse, inget misstag man kan rätta till. De är ett direkt resultat av ett samhälle med höga skatter. Att moms drabbar privatpersoner men inte företag ingår i hela idén med moms. Det är en systemisk egenskap, ingen olycklig liten bugg.

  Det enda sättet att ta bort “kilen” är att generellt sänka skatterna, eller momsen som du inte verkar tycka om. Själv tycker jag moms är bättre än inkomstskatt eftersom den uppmuntrar sparande. Ett högt grundavdrag motverkar momsens dåliga fördelningsegenskaper.

  Högern tycks ha misslyckats med att få svenskarna att rösta bort höga skatter. Nu försöker man tala om “skattekilar”, men de är som sagt en del av paketet med höga skatter. Du kan helt enkelt inte ha höga skatter utan skattekilar, det är en och samma sak. Att fortsätta med hög skatt endast på tjänster som kunderna inte kan välja bort, som telefoni och post, är inte särskilt liberalt.

  Jag beundrar ditt arbete för ett “rent” sätt att skattesubventionera hushållsnära tjänster, men jag tror det är väldigt svårt eftersom det i grund och botten handlar om en oliberal statlig inblandning i den enskildes ekonomiska beslut.

 4. Mikael Ståldal säger:

  Jag håller med om att moms är bättre än inkomstskatt. Just därför går jag inte med på en generell momssänkning. Och om man ska ha olika skatter för olika brancher/produkter så tycker jag det är bättre att differentiera momsen än inkomstskatten eller arbetsgivaravgiften. Jag är kritisk till Alliansens planer på differentierad arbetsgivaravgift.

  Jag förespråkar en rejäl sänkning av skattetrycket generellt, men jag inser att det kommer ta tid. Därför bör man prioritera och sänka (eller ta bort) de mest skadliga skatterna först.

  Skattekilar är förvisso ett direkt resultat ha höga skatter. Men skattekilar är mer skadliga på vissa ställen än andra. Därför bör man prioritera att sänka dem där. Tyvärr är det inte realistiskt att sänka alla skatter jättemycket på en gång.

 5. Mikael Ståldal » Arkiv » Att bekämpa organiserad brottslighet säger:

  […] på lunch så vore det bra första steg att sänka restaurangmomsen från 25 till 12 procent (se tidigare inlägg om […]