Masoud Kamalis skamlösa angrepp

DN Debatt igår går Masoud Kamali till skamlöst angrepp på integrationsminister Nyamko Sabuni och migrationsminister Tobias Billström.

Större delen av artikeln handlar om allmän kritik mot både den integrationspolitik som Sverige (d.v.s. socialdemokraterna) fört hittils, och mot den politik som Alliansen gått till val på. Moderaterna och Folkpartiet får sig en extra släng av sleven. Gott så.

Men det är märkligt att Kamali så hårt angriper de nytillträdda ministrarna (som ännu inte hunnit göra något i sina ministerroller) personligen.

Kamali har ingen som helst konkret kritik mot Tobias Billström. Trots detta utmålar han tillsättnade av Billström som ett stort misstag och slår tvärsäkert fast att det kommer leda till ökad rasism i Sverige. Kamali gör däremot ett stort nummer av att Billström är öppet bisexuell. Hur ska man tolka detta? Är Kamali homofob?

Mot Sabuni har Kamali en del konkret kritik. Men mycket av kritiken är egentligen kritik mot Folkpartiets integrationspolitik, och det är inte rimligt att ge Sabuni hela äran/skulden för den.

Språktestet var ett förslag som Folkpartiet lanserade i valrörelsen 2002, och har drivit sen dess. Det var inte Sabunis idé från början, och hon har inte varit den främsta förkämpen för det.

Sen så valtolkar han fler förslag. Det blir “förbjuda slöjan” och “förbjuda friskolor” när det handlar om att inte tillåta slöja på minderåriga barn under lektionstid i grundskolan, respektive att inte tillåta konfessionella friskolor (vilket drabbar svenska Livets ord lika hårt som invandrade muslimer).

Kvar blir inte mycket mer än förslaget om gynekologisk undersökning av tonårsflickor. Det är Sabunis eget förslag, och det är dumt och värt kritik. Men räcker det för att så kraftfullt underkänna Sabuni som integrationsminister?

Jag misstänker att Kamali har svårt att förlika sig med att Sverige får en integrationsminister som är lika mycket invandrare som han är, och som tycker radikalt annorlunda på många punkter.

Kommentarer är avstängda.