Muslimska kvinnor och slöja

En del muslimska kvinnor använder en s.k. nikab, en slöja som täcker ansiktet förutom ögonen. Här finns en bild på en nikab. Detta ter sig främmande för den västerländska kulturen och är mycket kontroversiellt i många europeiska länder. På flera håll förs det fram krav på restriktioner och förbud i olika former.

Jag funderade över om det går att förklara detta på ett sätt som lätt att förstå i en västerländsk kontext, och kom då fram till följande teori:

Nikab bärs för att inte visa ansiktet offentliget, och det är inte så främmande för den västerländska kulturen som det kan verka. Detta kan jämföras med att västerländska kvinnor inte vill visa brösten offenlitgt. De flesta västerländska kvinnor är noga med att alltid dölja brösten offentligt, även i de sammanhang då det är direkt opraktiskt och när män gärna har bar överkropp, som på stranden.

Det finns förvisso kvinnor som “viker ut sig”, och kvinnor som solar och badar “topless”, men det är en minoritet och kan jämföras med de muslimska kvinnor som inte döljer ansiktet. Det är inte heller helt accepterat för västerländska kvinnor att göra så.

Att kräva att en muslimsk kvinna ska gå på stan (i ett västland) utan nikab tode vara som att kräva att en västerländsk kvinna ska gå på stranden topless (på en strand där de flesta andra kvinnor redan går topless).

En muslimsk kvinna som flyttar till ett västland upplever det nog ungefär som om en västerländsk kvinna flyttade till ett land där det var normalt och helt accepterat att såväl kvinnor som män nästan jämt gick med helt bar överkropp. Det finns vissa afrikanska kulturer som fungerar så.

Fast så enkelt är det nog inte. Det finns många exempel på muslimska kvinnor som först lever flera år i ett västland utan nikab och sen bestämmer sig för att börja bära en. Då funkar inte ovanstående teori särskilt bra. Då handlar det nog mer om religion, eller om att markera en identitet och grupptillhörighet.

Kommentarer från kvinnor är välkommna, i synnerhet från kvinnor med muslimsk bakgrund. Det är inte så lätt att förstå för en västerländsk man.

4 kommentarer to “Muslimska kvinnor och slöja”

 1. Anna Nilsdotter säger:

  Jag bodde granne med en iransk kvinna i Tyskland en gång. Hon bestämde sig att i studiesyfte besöka ett diskotek. Efter detta studiebesök hade hon våldsamma mardrömmar om stympade människor i flera dagar, eftersom hon hade bevittnat en tjej som dansade med bar mage på ett bord. Nakenhet är relativt…

 2. MoBritt Moberg säger:

  Du skriver om en jämförelse med svensk kvinnor som inte vill visa brösten. Och det var just att inte visa brösten som är tanken på sjalen. Det står i Koranen att kvinnan ska skyla sig; dvs inte visa brösten, som var vanligt då, och fortfarande är vanligt i Afrika.

  Men i mina ögon är det långt från brösten och till ansiktet. Varför kröp sjalen så långt upp. Varför inte få visa ansiktet? För átt bli mer uppmärksammad?

 3. mekka säger:

  svar till MoBritt Moberg. Svaret pa din fraga om hur varfor man inte far visa ansiktet, jo for det star i koranen…

  kopia fran engelska oversattningen av koranen

  sura33 aya 59

  O prophet. Tell your wives and your daughters and the women of the believers to draw their cloaks veils all over their bodies. i.e screen themselves completely except the eyes or one eye to see the way. That will be better, that they should be known as free respectable women so as not to be annoyed

  Denna oversattning star INTE i den svenska oversattningen av koranen, da den svenska oversattningen ar oversatt av en svensk man och arabiskan ar ett svart sprak att oversatta fran och tydligen kunde inte denna mannen arabiskan tillrackligt bra for att oversatta..

  sa har star det i den svenska oversattningen av samma vers
  Profet. sag till dina hustrur och till dina dottrar och till alla troende kvinnor att de utanfor hemmet noga sveper om sig sina ytterplagg pa sa satt blir de lattare igenkannda som anstandiga kvinnor och undgar att bli ofredade.