Hög tid att avskaffa turordningsreglerna

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin hotar med att LO kommer bli mer restriktiva med att bevilja avsteg från turordningsreglerna vid uppsägning av personal om regeringens förslag om a-kassan genomförs. Se intervju i DN.

Då är det hög tid att avskaffa turordningsreglerna! Reglerna som säger att den som senast blev anställd får gå först vid minskning av personalstyrkan missgynnar konsekvent ungdomar och invandrare som får svårt att etablera sig på arbetsmarknaden.

Undantag kan göras bara om det godkänns av facket. Detta ger facket en osund maktställning, vilket Lundby-Wedin nu demonstrerar.

Istället borde arbetsgivaren få välja vilka som ska sägas upp när personalstyrkan ska minskas, precis som arbetsgivaren får välja vilka som ska anställas när personalstyrkan ska utökas. Ett problem med detta är att det kan leda till att arbetsgivare använder arbetsbrist som svepskäl för att säga upp någon av andra skäl. För att undvika det bör återanställningsrätten (25 § LAS) behållas och kanske stärkas. Det bör inte bli möjligt att säga upp valfri person p.g.a. “arbetsbrist” för att veckan efter anställa någon annan på samma position.

Samma regler mot diskriminering p.g.a. etnicitet etc bör gälla vid uppsägning som vid anställning.

5 kommentarer to “Hög tid att avskaffa turordningsreglerna”

 1. Rabulist - info (at) rabulist.se » Blir Fredrik Reinfeldt Moderaternas sista partiledare? säger:

  […] Samtidigt så fortsätter Gammel-Liberaler att blogga om att arbetsrätten borde försämras vilket jag tolkar som att högerflanken i partiet att börjar muttra missnöjt. […]

 2. Mikael Ståldal » Arkiv » Vi kan klara oss utan turordningsregler säger:

  […] en månads uppsägningstid, och återanställningsrätten, men ta bort turordningsreglerna. Se tidigare inlägg om […]

 3. Mikael Ståldal » Arkiv » Otrygga anställningar säger:

  […] Lösningen på problemet är istället att minska tryggheten för alla anställda genom att avskaffa turordningsreglerna i LAS. Detta skulle göra arbetsgivarna mer benägna att ge folk fast anställning. Det skulle också […]

 4. Mikael Ståldal » Arkiv » Äntligen går Saab i konkurs säger:

  […] jag skrivit tidigare så tror jag att turordningsreglerna i LAS är en stor orsak bakom rötan på svensk arbetsmarknad, […]

Lämna en kommentar(detta är en captcha)