Ett ganska bra förslag till kriminalisering av DoS-attacker

Regeringen har presenterat en lagrådsremiss som utvidgar brottet dataintrång till att även omfatta DoS-attacker.

Förslaget är i huvudsak bra. DoS-attacker är ett problem, de används ofta i utpressningssyfte och får därför sällan någon publicitet. Det vore bra om rättsväsendet tog dessa på större allvar, vilket de förhoppningsvis kommer att göra om lagen skärps.

Jag är dock tveksam till denna skrivning i författningskommentaren:

Som exempel på förberedelse till dataintrång kan nämnas att ta befattning med en programvara som är konstruerad för att användas för att utföra tillgänglighetsattacker.

Det är aldrig bra att göra viss typ av programvara olaglig. Även denna typ av programvara kan ha legitimt bruk, man vill kanske använda den för att testa sitt eget systems sårbarhet för DoS-attacker. Jag hoppas att denna skrivning försvinner innan lagen blir klubbad.

3 kommentarer to “Ett ganska bra förslag till kriminalisering av DoS-attacker”

 1. Heiti Ernits säger:

  Det är tyvärr ett slag i luften; då de flesta attackerna sker med hjälp av sk. zombies; Dvs. helt vanliga persondatorer som kontrolleras med hjälp av diverse trojaner och andra agenter, av kriminella organisationer.
  Därför blir det i praktiken en omöjlighet att åtala någon, för attackerna.

  Om det inte är någon stackars frusterad användare det vill säga, som visar sitt missnöje med att mail-spamma ett företag.
  Detta är harmlöst i sig, och det är bara dessa som man kommer att kunna åtalar.

 2. Mikael Ståldal säger:

  Jag är medveten om hur DoS-attacker ofta går till. Och jag tycker inte om den resignerade attityd som du visar upp. Det är hög tid att polisen tar dessa brott på allvar och faktiskt tar och anstränger sig för att spåra upp och sätta dit de som ligger bakom dessa zombienätverk.

  Sen så tycker jag nog även att folk som har usel säkerhet i sina datorer och nätverk och därigenom utnyttjas som zombies borde sättas dit för grov oaktsamhet. Eller så borde man sätta dit de som levererar programvaran som innehåller de jättestora säkerhetshålen.