Märkligt om kvinnojour och porr i DN

Tensta kvinnojour får ekonomiskt stöd av Clarion Hotell och kan därmed öppna en övernattningslägenhet för utsatta kvinnor.

Jättebra tycker jag, men läser man Dagens Nyheters artikel om detta så låter det helt annorlunda.

Clarion Hotell tillhandahåller nämligen porrfilm på sina hotellrum, för de gäster som vill ha det och betalar extra för det. Och det är tydligen väldigt hemskt. Journalisten pressar hotellchefen att ta bort porren, och riksdagledamot Carina Ohlsson (s) tycker att Tensta kvinnojour bör ställa krav att hotellet slutar visa porr. Om Clarion Hotell inte går med på att ta bort all porr, ska kvinnojouren då vägra ta emot bidrag? Även om det leder till att de får lägga ner övernattninglägenheten? Tar Carina Ohlsson i så fall på sig att berätta för den utsatta kvinnan att hon tyvärr inte kan få bo hos Tensta kvinnojour, eftersom de vägrar ta emot bidrag från “porrhotellet”?

Hela historien är mycket märklig. Det är ju inte så att det visas porr i kvinnojourens övernattninglägenhet, hotellets porrutbud har inget med kvinnojouren eller bidraget att göra. Ändå antas det att porr är något hemskt som går tvärs emot vad kvinnojourer står för, utan att det skrivs ett ord om varför det skulle vara så.

Vad är det då som skulle kunna vara så hemskt med porr? Jag kan tänka mig två saker.

De som deltar i porrfilmer blir utnyttjade och mår dåligt. Så är det ibland, men inte alltid. Jag tror dock att den stigmatisering av porr som denna typen av artiklar bidrar till gör detta värre genom att tränga ut porren i en gråzon där ljusskygga och hänsynslösa typer verkar. Om porr vore mer accepterat så skulle situationen för de medverkande förbättras.

Porr inspirerar till övergrepp mot kvinnor. Men det skulle lika gärna kunna vara tvärt om, att porr ger en möjlighet att kanalisera sexuell frustration utan att det blir verkliga övergrepp. Bara empiri kan ge svar på hur det förhåller sig, och så vitt jag vet finns det inget hållbart empiriskt stöd för att tillgång till porr skulle leda till fler övergrepp mot kvinnor.

Både journalister och riksdagledamöter bör sansa sig, och kvinnojourer kan med gott samvete kan ta emot bidrag från hotell som visar porrfilmer.

2 kommentarer to “Märkligt om kvinnojour och porr i DN”

 1. christoffer säger:

  Kan inflika lite fakta här.

  om porr läs denna boken (Porr : en bästsäljande historia)
  http://www.bokus.com/b/9789172636811.html?pt=search_result

  Om porr och övergrepp:
  Det finns inget samband mellan porr och ökade övergrepp (mot kvinnor eller män) Däremot så finns det ett svagt samband mellan tillgång till porr och minskade övergrepp. DVS igentligen bör vi arbeta för mer porr eftersom det minskar övergreppen.
  källa: http://www.hawaii.edu/PCSS/online_artcls/pornography/prngrphy_rape_jp.html

Lämna en kommentar(detta är en captcha)