Metro har fel om humanistisk konfirmation

Metro har skrivit om humanistisk konfirmation.

Jag var lägerledare på det läger Metro rapporterar ifrån, och jag känner inte igen mig i beskrivningen av hur lägren går till.

Vi sysslar inte med att “godkänna” eller “underkänna” några ungdomar. På våra humanistiska konfirmationsläger är alla välkomna, oavsett om man är troende eller inte. Vi kräver inte något avståndstagande från religiös tro, och inte heller någon bekännelse till humanismen, från våra konfirmander (varken före, under eller efter lägret).

På våra läger så visar vi alternativ till gudstro, och lär ut vad den humanistiska livsåskådningen innebär. Men vi lämnar det upp till var och en att ta ställning för egen del.

Faktum är att för några år sedan så var det en konfirmand på ett av våra läger som var troende kristen, och hon fortsatte vara det efter lägret. Hon blev inte “underkänd”, hon gick genom lägret och avslutningsceremonin precis som alla andra. Och det är så det ska vara.

Se även uttalande från Humanisterna om detta.

Lämna en kommentar(detta är en captcha)