Studentekonomi

SIF skriver på DN Debatt att studenterna får allt sämre ekonomi och SFS instämmer. Tydligen har var fjärde student övervägt hoppa av studierna av ekonomiska skäl.

För att få lite perspektiv på detta så kan jag varmt rekommendera min tidigare kollega Viktoria Leigards krönika i Dina Pengar.

Jag tror att en stor majoritet av studenterna klarar sig bra ekonomiskt, men att vissa har det svårt. Att då höja studiebidragen till alla studenter vore oansvarigt slöseri med skattepengar.

Istället borde man öka möjligheten till studielån rejält, förslagsvis så att man kan få totalt 10000:- per månad i studiemedel för heltidsstudier. För att i framtiden få automatisk uppräkning med inflationen bör man sätta det till ett fjärdedels prisbasbelopp (vilket blir 10075:- i dagsläget). Samtidigt bör fribeloppsgränsen bara gälla för bidraget, om man jobbar “för mycket” ska det bara påverka bidraget, inte lånet.

I samband med detta bör man tydliggöra att det inte är meningen att alla studenter slentrianmässigt ska låna maximalt, det ska man bara göra om man verkligen behöver. Men det bör vara upp till varje enskild student att avgöra hur mycket som ska lånas.

Egentligen borde studiebidraget tas bort helt, och bara studielån ges (därmed kan fribeloppsgränsen avskaffas helt). Det finns ingen anledning till att vanliga studenter ska få skattefinansierade bidrag för att studera, det räcker med statligt garanterade lån. Jag kan tänka mig att ge bidrag till vissa grupper, t.ex. studenter som har barn, men inte till alla.

Därmed blir det upp till varje enskild student att välja mellan att leva knapert och jobba extra under studierna för att slippa betala tillbaka stora lån efteråt. Eller att leva lyxigare och slippa jobba, men då få betala tillbaka mer lån efteråt.

Jag förstår inte kravet på att studenter ska få a-kassa. Det är väl inte meningen att man ska studera för att sen bli arbetslös? A-kassa bör reserveras för de som har jobbat och blir arbetslösa. Däremot bör man får anstånd med att betala tillbaka studielånet när man är arbetslös.

Om man avskaffar kårobligatoriet så får studenterna möjlighet att minska sina kostnader.

3 kommentarer to “Studentekonomi”

 1. Mikael Ståldal » Arkiv » Examenspremie? säger:

  […] Jag tror att det här behövs piska snarare än morot. Bestraffa överliggare istället för att belöna de som blir klara i tid. Jag tror att det bäst görs genom att avskaffa studiebidraget helt och bara ge studielån, då blir de som drar ut på studierna bestraffade genom större studieskuld att betala tillbaka senare i livet. Se tidigare inlägg om detta. […]

 2. Mart säger:

  Jo, att slippa kåravgiften på 300 per termin skulle ju _verkligen_ hjälpa min ekonomi… 🙂 Speciellt när hyran ligger på över 4000:- i månaden (helt normal hyra i den här stan, och för att få billigare boende måste man ha flera års kötid), kurslitteraturen kostar multum och utbildningen jag går har obligatorisk praktik vilket antagligen kommer att innebära dubbla hyror under två månader…

  /fattig student som inte tar lån

 3. Mikael Ståldal » Arkiv » Rätt att sänka studiebidraget säger:

  […] är ett bra förslag. Som jag tidigare skrivit så tycker jag att studiebidraget bör fasas ut helt och studiemedlen för högskolestudier enbart […]