Förenkla alkoholskatten

EG-domstolens generaladvokat anser att det är fel av Sverige att ha högre skatt på vin (som knappt tillverkas i Sverige) än på öl (som i stor omfattning tillverkas i Sverige), se artikel i DN.

Detta belyser det faktum att Sveriges system för alkoholskatt är helt orimligt tillkrånglat. Det skiljer både mellan olika styrkeklasser och mellan olika typer av drycker med samma alkoholhalt. Se Skatteverkets beskrivning.

Anledning till att vi ha alkoholskatt är att alkohol är hälsofarligt. Men det är ju lika hälsofarligt oavsett om man dricker det i form av öl, vin, sprit, alkoläsk eller något annat. Faran är proportionell mot mängden ren alkohol man får i sig, oavsett form och koncentration.

Därför bör alkoholskatten göras om så att den blir proportionell mot mängden ren alkohol, precis som den idag funkar för sprit. Avskaffa både indelning i öl, vin, sprit och indelningen i styrkeklasser.

En undre gräns bör dock finnas, förslagsvis på 2,25 volymprocent så att det blir samma som i Alkohollagen.

2 kommentarer to “Förenkla alkoholskatten”

  1. Andreas Haubtmann säger:

    Håller helt med dig! Jag tycker dessutom att skatten ska sänkas och att monopolet ska avskaffas. Är vi med i EU ska vi följa reglerna också, inte för att jag röstade ja men nu är vi med och har inte så mycket att välja på. Införselreglerna både för nätsprit och privatimport är löjeväckande och mer än en tredjedel av den alkohol som dricks i sverige idag är importerad eller hembränd. Det är dags att vi ändrar lagar och förordningar efter hur sverige och dess befolkning faktiskt lever!! Besök min hemsida där du har möjlighet att skriva under en protestlista, maila maria larsson och läsa intressanta artiklar i ämnet.
    Tack för ordet!
    Andreas Haubtmann / orförande alkoholupproret

Lämna en kommentar(detta är en captcha)