Dra inte all nollning över en kam

I samband med höstens läsårsstart i gymnasieskolorna har en rad fall av urspårad s.k. “nollning” uppmärksammats, se artiklar i DN, DN och SvD.

Många är med rätta upprörda över att de som börjar i gymnasiet av de äldre eleverna utsätts för grupptryck att dricka mängder med alkohol, klä av sig och göra diverse förnedrande saker. Detta är helt klart ett problem som måste åtgärdas.

Traditionen med nollning av nya elever kommer från universitet och högskolor, i synnerhet tekniska högskolor. Jag blev själv “utsatt” för nollning när jag började studera på KTH. Det var en alltigenom trevlig upplevelse som jag inte skulle vilja ha ogjord. Nollningen baserades på ett mycket sofistikerat och underhållande spel av padodi på pennalism där de som blev “bestraffade” var införstådda i förväg vilket alla visste om.

Troligtvis är de tonåringar som går på gymnasiet inte mogna nog att genomföra en nollning som inte löper stor risk att spåra ur. Nya elever på gymnasiet är dessutom för unga för att över huvud taget få dricka alkohol.

Jag hoppas verklingen att den högst befogade upprördheten över att diverse omogna slynglar på gymnasiet mobbar yngre elever under det falska varumärket nollning inte leder till att den riktiga nollningen på universitet och högskolor ifrågasätts.

3 kommentarer to “Dra inte all nollning över en kam”

  1. Johan Richter säger:

    Instämmer. Nollningen på LTH är också mycket trevlig, i varje fall på mitt program.

    Dessutom bör man inte dra alla insparksfester eller motsvarande på gymnasiet över en kam heller. Någon form av fesltighet för att de nya klasskamraterna ska lära känna varandra är bra och det behöver inte alls urarta.

  2. Mikael Ståldal säger:

    Fast gymnasisterna bör undvika att försöka sig på någon form av pennalismparodi, för de är inte mogna för det. Och det bör inte heller kallas för nollning, utan för inspark eller något annat. Men visst, gärna välkomstfestligheter under ordnade former utan alkohol och pennalism.