Avskaffa vinterdäckstvånget

Från och med idag, fram till 31 mars, är det obligatoriskt att ha vinterdäck på sin bil.

Vinterdäck finns i både med och utan dubbar, men när man ändå måste byta däck så byter många till dubbdäck utan att närmare fundera över om det verkligen är nödvändigt.

Om man kör med dubbdäck på en väg utan snö eller is så leder det till att partiklar frigörs, vilket är ett stort hälsoproblem i städer. I södra Sverige är det inte alls ovanligt med torra vägar under perioden 1 december – 31 mars.

Det är troligt att denna bestämmelse undviker ett par trafikolyckor, men den orsakar också att folk dör av partiklar. Och eftersom fler dör av luftföroreningar än av trafikolyckor så bör denna regel avskaffas. Låt folk själva få avgöra om och när de ska ha vinterdäck.

Se tidigare inlägg.

(Även postat på Bloggregeringen. Kommentera där.)

Kommentarer är avstängda.