Energinät bör vara helt oberoende från energileverantörer

EU-kommissionen håller på att ta fram ett förslag till hur ägandet av energinät (el och gas) ska separerars från energileverantörerna (kraftverk, gaskällor). Nu klampar Frankrike och Tyskland in med ett eget förslag som är mycket mesigare. Se artikel i EUObserver.

För att få tillstånd en sund konkurrens på energimarknaden så är det nödvändigt att bryta upp den vertikala integration som uppstår när samma koncern äger både elproduktion/gaskällor och kraftledningar/gasledningar. Det fransk-tyska förslaget påminner om vad som idag gäller för elnät i Sverige, och det fungerar inge vidare. Stöjd EU-kommissionens arbete och avvisa den fransk-tyska halvmessyren.

Se tidigare inlägg.

2 kommentarer to “Energinät bör vara helt oberoende från energileverantörer”

  1. Gunnar Fabricius säger:

    Det egentliga problemet är att det inte är speciellt lyckat att handla kollektiva nyttigheter i konkurrens mellan individuella aktörer. På konsumentsidan skapar konkurrensen en skenande efterfrågan och på producentsidan ett minskande utbud. Det är ett system som är dömt att kollapsa.