Arbetskraftsinvandring skulle lösa många problem

Efter att ha sett debatten efter Uppdrag Granskning är det mycket tydligt att Liberala Ungdomsförbundets ordförande Frida Johansson Metso har helt rätt i att huvudproblemet är att de papperslösa invandrarana är desperata eftersom de riskerar utvisning. Det gör att de som utnyttjas inte vågar stå upp och protestera.

Jag tror att en stor del av detta löses genom att införa fri arbetskraftsinvandring. Se tidigare inlägg om det.

Metso har i och för sig rätt i att det liggande förslaget till arbetskraftsinvandring inte skulle lösa alla problem helt. De som inte har jobb skulle fortfarande riskera utvisning efter tre månader och kan därför tänkas vilja klamra sig fast vid det jobb de har, även om villkoren är usla. Men det skulle ändå bli en stor skillnad mot dagens situation. Dagens papperslösa invandrare är inte bara rädda för att förlora jobbet, de är rädda för att överhuvudtaget bli uppmärksammade. Deras arbetsgivare kan inte bara hota med att sparka dem, de kan också hota med att ange dem till myndigheterna så att de blir utvisade direkt.

Med det liggande förslaget till arbetskraftsinvandring så får den som blir av med jobbet tre månader på sig att hitta ett annat jobb, och kan söka på hela arbetsmarknaden på samma villkor som svenskar. Och det lär vara betydligt lättare att hitta ett nytt jobb med rimliga villkor om man har arbetstillstånd och inte tvingas gömma sig. Många seriösa arbetsgivare vägrar dessutom anställa de som saknar arbetstillstånd, varför de papperslösa blir hänvisade till mindre seriösa arbetsgivare.

Det är intressant att notera att Vänsterpartiet (liksom Socialdemokraterna och LO) är emot fri arbetskraftsinvandring, vilket Ohly upprepar under debatten. Trots detta säger Ohly i nästa andetag att de papperslösa som jobbar här ska få amnesti och få stanna. Detta är en mycket populistisk och oansvarig linje. Ohly försöker flirta både med de som är rädda för att arbetskraftsinvandring ska pressa ner lönerna (för att inte tala om “ta jobben från svenskar”), och de som tycker synd om de papperslösa. Socialdemokraterna och LO är mer konsekventa och inser att regelmässiga amnestier inte är förenligt med att vara emot arbetskraftsinvandring, och säger därmed nej.

Kommentarer är avstängda.