Gammaldags tänkande

Enligt en artikel i Metro så är det många som så slitsamma yrken att de inte orkar jobba tills de blir 65 år, utan tvingas gå i sjukpension långt tidigare.

En professor i arbetsvetenskap säger att arbetsgivarna borde ha individuella utvecklingsplaner så att de äldre med slitsamma arbetsuppgifter kan få andra arbetsuppgifter.

Men varför ska det vara arbetsgivarens ansvar? Varför kan inte varje anställd själv känna att man inte längre orkar och då se till att byta arbetsuppgift. Och om det inte går att byta arbetsuppgift hos nuvarande arbetsgivare så får man byta arbetsgivare helt enkelt.

Många problem skulle försvinna om vi kom bort från tänket att man till varje pris ska stanna hos samma arbetsgivare hela arbetslivet. Detta kräver att det blir lättare att hitta nytt jobb hos en ny arbetsgivare, och det kräver att arbetsgivarnas ansvar minskas.

Se tidigare inlägg.

Kommentarer är avstängda.