Vattenfalls hyckleri

Vattenfall, som är helägt av svenska staten, skryter med att man satsar stort på vindkraft och forskar på avskiljning och lagring av koldioxid från kolkraftverk (CCS). Man talar dock tyst om att det ännu idag investeras mycket mer i konventionell kolkraft (utan CCS), se artiklar i DN och Arbetaren.

Regeringen, med näringsminister Maud Olofsson (c) i spetsen, nöjer sig dock med att ställa krav på att Vattenfall ska producera en viss mängd förnybart (bl.a. vindkraft). Det är i och för sig bra, men det långt ifrån tillräckligt.

Nu måste regeringen ge ovillkorliga direktiv till Vattenfall att omgående sluta med alla investeringar i fossil energiproduktion, i synnerhet kolkraftverk. Och även utvinning av fossila bränslen (kolgruvor). Detta ska gälla i hela världen. Vattenfalls kolkraftsinvesteringar i främst Tyskland är en skam för Sverige.

Vattenfall säger att energibehovet måste täckas, och att kolkraft därför behövs. Men problemet är att Tyskland bedriver en vansinnig energipolitik där man tvångsavvecklar kärnkraft samtidigt som man tillåter nybyggnad av konventionell kolkraft. Det är inte Sveriges eller Vattenfalls ansvar att säkra Tysklands energiförsörjning. Tyskland har satt sig själva i en ohållbar situation, låt dem reda ut den på egen hand.

Vattenfall hävdar även att de nya kolkraftverken är bättre än de gamla. Det är säkert sant, men så länge man inte har CCS (och det har man inte ännu) så är skillnaden inte särskilt stor. Dessutom är det inte så att man lägger ner gamla i samma takt som man bygger nya, man ökar även den totala produktionskapaciteten från kolkraft. Slutligen så bygger man fast sig i en ohållbar teknik för lång tid framöver (40 år).

Det kan faktiskt vara bättre att köra vidare ett gammalt smutsigt kolkraftverk i några år och sen lägga ner det än att ersätta det med ett nytt (som inte är så väldigt mycket renare) idag som drivs i 40 år framåt. Väntar man några år så kan man förhoppningsvis ersätta de gamla kolkraftverken med nya kolkraftverk med inbyggd CCS, eller ännu bättre kärnkraftverk (ifall Tyskland tar sitt förnuft tillfånga).

Att man utvecklar CCS är ingen ursäkt för att bygga konventionella kolkraftverk utan CCS idag. Vänta med att bygga nytt tills CCS finns tillgängligt och bygg bara nya med CCS från början. Som Vattenfalls forskning visar så blir det bättre att bygga in CCS från början (oxyfuel) än att komplettera ett befintligt konventionellt kraftverk.

Se tidigare inlägg.

För övrigt är Vattenfalls investeringar i kärnkraft bra, det finns ingen anledning att klaga på dem.

3 kommentarer to “Vattenfalls hyckleri”

  1. Mikael Ståldal » Arkiv » Koldioxidlagring får inte bli en ursäkt för att bygga mer kolkraft säger:

    […] Se tidigare inlägg. […]

  2. Mikael Ståldal » Arkiv » Vattenfall måste skärpa sig säger:

    […] Se tidigare inlägg. […]