Marknadsekonomin fungerar

De stigande bränslepriserna börjar nu få effekt, priserna på bränsletörstiga bilar sjunker (eftersom ingen vill ha dem) och folk börjar köra mindre.

Detta visar att marknadsekonomin fungerar. När priserna stiger så sjunker efterfrågan, även om det finns en tröghet i systemet. Jag tror inte att vi har sett slutet ännu, om priserna ligger kvar på dagens nivå (eller stiger ännu mer) så kommer efterfrågan sjunka ytterligare framöver, bl.a. genom att folk börjar efterfråga bilar med lägre bränsleförbrukning och bilar som helt eller delvis kan gå på billigare bränslen (biogas och el).

Detta visar att det är bra att Sverige stod emot Frankrikes försök att sänka bränsleskatterna i EU för att parera prisuppgångarna. Den sortens kortsiktiga populism vore förödande eftersom den skulle fördröja efterfrågeminskningen och därmed leda till ännu högre priser på sikt. Som att kissa i brallan, varmt och skönt till en början, men sen kallt, blött och äckligt.

Se tidigare inlägg.

2 kommentarer to “Marknadsekonomin fungerar”

 1. Peter PC Carlsson säger:

  Tyvärr blev det subventioner för fiskarna i EU. Inte nog med att det är fel, det gynnar dessutom utfiskningen..

  Blött och kallt var det.

  Det är dags för Sveriges sjunde folkomröstning, denna gång om avlyssning, FRA.

  Jag har lagt upp alla riksdagsledamöter och regeingen på min blogg. Mitt syfte är att initiera en folkomröstning om FRA (Naivt- javisst, men det är ändå mitt mål).

  Stöd initiativet, gå in, skriv under och länka gärna.

  Peter PC Carlsson