Satsa på rätt forskning

Computer Sweden kommenterar Jan Björklunds och Lars Leijonborgs artikel om forskning på DN Debatt.

Computer Sweden menar att man bör prioritera naturvetenskap framför samhällsvetenskap. Och det håller jag helt med om, eller rättare sagt prioritera naturvetenskap, teknik och medicin framför samhällsvetenskap och humaniora. Björklund och Leijonborg säger inte detta rätt ut, men nästan alla exempel de tar upp är naturvetenskap/teknik/medicin så de tänker nog så.

Jag håller också helt med om att man ska satsa på redan framgångsrika institutioner och skippa regionalpolitiken. Jag hoppas att regeringen lyckas göra det.

Däremot håller jag inte med om att man bör prioritera tillämpad forskning framför grundforskning. Det är ett kortsiktigt att prioritera tillämpad forskning, och det kan inte staten göra. Det är helt i sin ordning att näringslivet huvudsakligen sysslar med tillämpad forskning, men staten får inte glömma bort grundforskningen. Utan grundforskning så kommer utvecklingen snart att stagnera, och den tillämpade forskningen kan i längden inte leva utan grundforskning. Utan grundforskning hade mycket av den teknik vi idag tar förgiven inte funnits. Här hoppas jag att regeringen inte lyssnar på Computer Sweden.

Jag skulle sträcka mig så långt som att säga att högkvalitativ forskning inom naturvetenskap, teknik och medicin är bland det bästa man kan lägga skattepengar på.

4 kommentarer to “Satsa på rätt forskning”

 1. Lennart Elg säger:

  Man måste ha klart för sig utgångsläget: Sverige lägger redan idag en betydligt större del av statens forskningspengar på “grundforskning” vid universiteten än andra avancerade industriländer. S-regeringar har haft en överdriven respekt för det akademiska etablissemanget ända sedan Tage Erlander, och borgarna har en alltför enkel tro på ekonomiska teorier från 1960-talet (när såg vi senast en borgerlig politiker med erfarenhet från näringslivet?).

  Sen är “grund-” och “tillämpad” forskning ingen bra terminologi: Vad det handlar om är om andra intressen än forskarnas egen nyfikenhet ska få vara med och påverka vart pengarna går. Det ena är inte nödvändigtvis mindre “långsiktigt” än det andra.

 2. Bengt Axmacher säger:

  Det är nog klokt att inte politikerna försöker sig på att styra forskningen för mycket. De bästa huvudena presterar bäst om de får hänga i med det de är intresserade av. En annan sak är att man kan justera ramarna för de stora områdena. För mig kan gärna samhällsvetenskaplig forskning få stå tillbaka ett tag. Humaniora är redan en ganska liten del och är dessutom ofta inte så dyr att bedriva. Samhällsnyttan ligger mer på personliga plan. Skär inte mer där,ge dem gärna en liten slant till.

 3. Mikael Ståldal » Arkiv » Värna fri grundforskning säger:

  […] Se tidigare inlägg. […]