Kvinnor och våldsamma män

Jessica Zandén och Cecilia Gyllenhammar pekar i sitt andra inlägg på ett intressant faktum, nämligen att ett icke försumbart antal kvinnor dras till farliga och våldsamma män.

Det talas mycket om att män borde ändra beteende, men här finns en grupp kvinnor som också borde ändra beteende. Alltså de kvinnor som ger sig in i relationer med män de redan på förhand inser eller borde inse är våldsamma. Det är inte alltid en kvinna kan se det från början, men ibland kan hon faktiskt det. En del kvinnor väljer till och med män just för att de är våldsamma (i allmänhet, inte mot just henne just då).

Dessa kvinnor utsätter inte bara sig själva för fara, de uppmuntrar också ett våldsamt beteende hos män.

När kvinnor dras till den våldsamme mannen så drar han slutsatsen att hans beteende fungerar. När andra män inte protesterar så drar han slutsatsen att hans beteende är OK.

Det sägs ofta att eftersom det är män som står för våldet mot kvinnor så är det män som har ansvaret för det och som måste agera för att sätta stopp för det. Men den analysen håller inte. Naturligtvis vilar ansvaret primärt på de män som själva är våldsamma, men alla män är inte våldsamma och delar därmed inte det primära ansvaret. Det sekundära ansvaret för att man bidrar till ett samhälle där våld mot kvinnor förekommer vilar inte bara på alla män utan även på alla kvinnor. Samhället formas av män och kvinnor tillsammans, och vi har ett gemensamt ansvar för att skapa ett bättre samhälle.

Kvinnor borde bojkotta våldsamma män. Andra män borde säga ifrån när en man är våldsam.

Intressant? Andra bloggar om:

4 kommentarer to “Kvinnor och våldsamma män”

 1. Ylva säger:

  Så självklart så att ingen har kommit på idén tidigare! En bojkott skulle naturligtvis eliminera problemet. Vi skulle ju kunna kräva att de bär en väl synlig guldstjärna så blir de lätta att känna igen. Och du, vi får inte glömma att det finns våldsamma kvinnor också.

 2. Mikael Ståldal säger:

  Ylva,

  Du får gärna skicka en länk till någon som skrivit om detta tidigare.

  Du lyckades förresten just bevisa Godwins lag med dina guldstjärnor.

  Min poäng var annars kvinnor bör bojkotta män som är uppenbart våldsamma, och att vissa kvinnor medvetet väljer män som är våldsamma.

 3. Mikael Ståldal » Arkiv » Fel med kollektiv bestraffning av män säger:

  […] alls är våldsamma, är medskyldiga till våldet medan alla kvinnor är helt oskyldiga. Som jag skrivit tidigare så är det inte alls […]

Lämna en kommentar(detta är en captcha)