Bra att miljöbilspremien avskaffas

Regeringen har beslutat att miljöbilspremien upphör 30 juni 2009.

Miljöbilspremien var aldrig någon bra idé och ju förr den tas bort desto bättre. Staten ska inte subventionera bilköp, inte ens om det är en miljöbil som köps. Det är miljövänligare att avstå från bil än att köra miljöbil, därför är det helt fel med miljöbilspremie.

Ett alternativ vore att införa en försäljningsskatt på bilar, som är lägre (eller kanske noll) för miljövänligare bilar. Det skulle nog få större effekt än dagens differentiering av den årliga fordonsskatten, eftersom folk inte alltid tänker så långt.

Samtidigt har Stockholms stad beslutat att dra in den fria boendeparkeringen för miljöbilar. Det är också bra, det är ont om parkeringsplatser i Stockholm och miljöbilar tar lika mycket plats som andra bilar.

Nu väntar vi bara på att undantaget från trängselskatt för miljöbilar ska tas bort. En miljöbil trängs lika mycket som vilken annan bil som helst.

3 kommentarer to “Bra att miljöbilspremien avskaffas”

 1. christoffer säger:

  Kan inte hålla med dig här heller. Visserligen så är konceptet med premie suboptimalt men ett av statens viktiga uppgifter är att jämna ut spelplanen så att externaliteter syns.

  Eftersom alla bilar beskattas så är ju miljöbilspremien bara en minskning av den utgift som man måste betala till staten, så det är ju igentligen ingen subvention.

  Vist så kunde man göra det snyggare men det hade troligtvis tagit mycket mer tid och ansträngning, så man tog lite QAD för att få det fixat snabbt.

  Det man skulle önska var att staten använde den tid man har tills premien tar slut för att ta ett helhetsgrepp på bilars påverkan på samhället och skapar ett mer enhetligt system.

  /C

 2. Mikael Ståldal säger:

  christoffer,

  Ett uppenbart – och mycket bättre – alternativ till miljöbilspremien är att införa en försäljningsskatt på 10 000 kronor på alla icke-miljöbilar.

  Då bilar inte beskattas på det sättet idag så blir din tanke att miljöbilspremien är en skatterabatt tämligen otydlig.

Lämna en kommentar(detta är en captcha)