Partierna förstår sig inte riktigt på bloggosfären

Metro skriver om Partiernas kamp om bloggosfären. Där får man bl.a. veta att “Det finns partiarbetare med uppgift att bevaka bloggosfären och serva ”egna” bloggare med information”, och detta undersstryks av flera av partisekreterarna:

  • Miljöpartiet “skickar ut en del information till vissa bloggare, till exempel bakgrundsinformation när vi gör ett utspel”
  • Moderaterna “betraktar bloggare i hög utsträckning som journalister och ser till att de får material och tillgång till våra aktiviteter”
  • Kristdemokraterna “förser bloggare med information och pressmeddelanden”

Detta tyder på att partierna inte riktigt fattat grejjen med bloggosfären. De verkar behandla bloggarna precis som partier hittills har behandlat traditionell massmedia, en välbesökt blogg är bara som ännu en tidning/TV-kanal för dem, och de försöker utnyttja bloggar för att få “spinn”.

Men bloggarna är något nytt och något annorlunda, och jag tror inte att partiernas strategi kommer att lyckas särskilt bra i längden. Istället för att skicka ut bakgrundsinformation till vissa utvalda och förmodat välvilliga bloggare så borde partierna lägga upp all bakgrundsinformation på sin egen hemsida för allmän beskådan. Partiföreträdare borde skaffa egna bloggar där de kan förklara vad de tycker och varför. Öppenhet ger trovärdighet och lönar sig i längden.

Kommentarer är avstängda.