Nu är IPRED här – och det ser inte bra ut

Nu har regeringen släppt propositionen om IPRED-lagen.
Se artikel i SvD.

Propositionen innehåller några förändringar från den lagrådsremiss som jag kommenterade tidigare.

När det gäller den föreslagna nya 53 d § första stycket i upphovsrättslagen så ska den tolkas annorlunda. Själva lagtexten är den samma:

Ett informationsföreläggande får meddelas endast om skälen för åtgärden uppväger den olägenhet eller det men i övrigt som åtgärden innebär för den som drabbas av den eller för något annat mot-stående intresse.

men författningskommentaren säger nu att nerladdning av enstaka verk inte ska föranleda att ens identitet röjs för rättighetsinnehavaren, det ska krävas uppladdning eller mer omfattande nerladdning.

Sen så ska de nya bestämmelserna bara tillämpas på sådant som händer efter att lagändringen träder i kraft (1 april 2009), och alltså inte få retroaktiv verkan.

I övrigt så kan jag inte hitta några signifikanta förändringar.

Dessa båda förändringar gör förslaget något mindre dåligt, men det är fortfarande inte bra och samma osunda principer finns kvar. Trist att regeringen trots hård kritik från många håll inte gjorde större förändringar än så här. Denna lag är föranledd av EG-direktivet IPRED, men enligt regeringens pressmeddelande så kräver EG-direktivet inte att man genomför det på just detta sätt. Man hade lika gärna kunnat göra som jag föreslog tidigare istället och ändå uppfyllt EG-direktivet.

Propositionen ger skiv- och filmbolag och deras organisationer Ifpi och Antipiratbyrån större befogenheter än vad polisen har, läs vad en säkerhetsexport skriver på Newsmill. Det är inte acceptabelt.

6 kommentarer to “Nu är IPRED här – och det ser inte bra ut”

 1. bjorn säger:

  krig med kina

 2. Lisa säger:

  Jag har inte riktigt fått klart för mig en grej om IPRED lagen. Jag undrar, kollar de upp de som har fildelat innan den här lagen började gälla eller går de endast på “nya” fildelare? Jag menar, ska man passa på innan lagen börjar gälla elelr spelar det ingen roll?
  Tack på förhand!

 3. Martin Svensson säger:

  Lisa, passa på du. Senare (eller nu) kan du bara 1) kryssa i kryptering i ditt fildelningsprogram, så kan ingen se vad du laddar upp och 2) maskera din ip-address med i2p eller nåt enklare nätverk, så kan ingen se vem du är.

 4. Mikael Ståldal säger:

  Lisa,

  IPRED-lagen kommer bara att gälla det som händer efter att den träder i kraft 1 april 2009. Det som sker innan dess omfattas inte.

  Observera dock att olovlig fildelning av upphovsrättsskyddat material redan nu är olagligt och har varit det sen 2005. Men i praktiken är det ingen som åker dit för det.

 5. Mikael Ståldal » Arkiv » Sossarna och IPRED säger:

  […] jag skrivit tidigare så är jag inte alls nöjd med regeringens proposition om […]