Usel spelutredning

Utredaren Jan Nyrén har släppt en utredning om den framtida spelmarkanden i Sverige, se artikel i SvD och DN.

Utredningen presenterar två alternativ, som kan sammanfattas så här:

1) Behåll spelmonopolet till 100 procent.
2) Behåll spelmonopolet till 90 procent.

Dessutom föreslås att man inför en censur av Internet för att förhindra att svenskar spelar utländska spelsajter utan tillstånd i Sverige (kallas för “främjandeförbud”). Det bör man vara mot oavsett vad man tycker om spelmonopol, en sådan censur utgör ett allvarligt hot mot yttrandefriheten.

Utredningen menar att om man ska tillåta privata aktörer att bedriva Internetspel i Sverige så måste man ha ett främjandeförbud (d.v.s. censur) av spelsajter utan tillstånd, eftersom annars kommer ingen aktör ha något intresse av att söka tillstånd i Sverige (då de lika gärna kan bedriva det utomlands utan tillstånd och ändå få svenska spelare).

Det tror jag inte alls på. Faktum är att det finns många svenska företag som producerar Internetspel av olika slag, bl.a. poker. En del av dessa är bara producenter och exporterar sin produkt (några få lyckas sälja till Svenska Spel), en del driver spel utomlands. Jag är övertygad om att flera av dessa svenska spelföretag skulle vara intresserade av att driva spel lagligt i Sverige, även om det kostar pengar att få en spellicens. Dels så vill de flesta företag bedriva sin verksamhet lagligt om det går, dels så blir det billigare att driva sina spel på hemmaplan när man ändå har huvudkontor och utveckling här.

Det handlar alltså inte bara om utländska spelbolag, utan vi har redan ett gäng svenska. Man kan till och med säga att Sverige ligger långt framme när det gäller produktion av Internetspel. Att möjliggöra för dessa företag att bedriva sina spel lagligt i Sverige skulle gynna denna bransch, det skulle vara en bra näringspolitik för Sverige.

Jag tror att detta tillsammans med någon form av beskattning och/eller licensavgifter mer än väl kan väga upp vad staten förlorar på att Svenska Spel mister sitt monopol. Det finns alltså inga ekonomiska argument för att behålla spelmonopolet.

Om man tar bort spelmonopolet helt och tillåter flera konkurrerande aktörer att bedriva Internetspel i Sverige, med tillståndsgivning och ett rimligt regelverk, så tror jag att behovet av ett “främjandeförbud” försvinner eftersom det då blir mindre lockande för Svenskar att spela på spelsajter utan tillstånd.

Jag håller dessutom inte med om att man bör behålla monopolet på de spel som är mest problematiska ur spelberoendesynvinkel. Det bygger på att Svenska Spel (men ingen annan) är jättebra på att motverka spelberoende, och så tror jag inte att det är. Man bör istället hantera det genom att ha ett genomtänkt regelverk som alla aktörer måste hålla sig till.

Jan Nyrén får icke godkänt! Byt ut, gör om, gör rätt!

3 kommentarer to “Usel spelutredning”

  1. Mikael Ståldal » Arkiv » Svenska Spels dubbelmoral säger:

    […] finns alltså inga rimliga skäl att behålla det svenska spelmonopolet, se tidigare inlägg om […]

  2. Mikael Ståldal » Arkiv » Marknadsföring i barnspel säger:

    […] Samma problematik som vi redan har med poker och andra spel om pengar på Internet (se tidigare inlägg om […]

  3. Mikael Ståldal » Arkiv » Rätt och fel om spel på Internet säger:

    […] att aktörer utan tillstånd ska effektivt stängas ute. Det är helt oacceptabelt, och som jag skrivit tidigare troligtvis onödigt då en möjlighet att bedriva spel lagligt i Sverige skulle göra att intresset […]