I grunden sunda företag?

I dessa tider av finanskris talas det ofta om att i grunden sunda företag råkar illa ut och riskerar gå i konkurs för att bankerna inte är lika villiga att låna ut pengar som tidigare. Nu senast i dagens ledare i DN.

Men vad är egentligen ett i grunden sunt företag, och hur vet man vilka företag som är det? Kan man verkligen betrakta ett företag som riskerar gå i konkurs när bankerna är mindre villiga att låna ut pengar som “sunt”? Är det kanske så att finanskrisen leder till en, åtminstone på längre sikt, bra utslagning av osunda företag som hittills överlevt för att bankerna varit väl generösa med krediter?

Det finns faktiskt andra vägar än banklån för företag att skaffa pengar. Man kan utfärda obligationer, man kan nyemittera aktier, man kan söka upp någon riskkapitalist. Om inget av detta är möjligt så betyder det ju att ingen är villig att investera i företaget, och då är det kanske inte så sunt när allt kommer kring, inte ens i grunden.

Kanske borde vi ta tillfället i akt att försöka minska vårt beroende av finansmarknaden. När det gäller företag så borde de nu när det är svårt att få kortsiktig finansiering i form av banklån istället söka sig till mer långsiktig finansiering som obligationer och nyemittering av aktier. Långsiktig finansiering minskar sårbarheten och beroende av finansmarknaden. Istället för att bara försöka återgå till som det var precis före kraschen så fort som möjligt. Se tidigare inlägg.

2 kommentarer to “I grunden sunda företag?”

  1. Attila säger:

    Bra skrivet!

Lämna en kommentar(detta är en captcha)