Stoppa läkemedelsverkets Alvedonförmynderi

Läkemedelsverket har beslutat att receptfria värktabletter samt vissa laxermedel ska vara receptbelagda i större förpackningsstorlekar. Se pressmeddelande.

Läkemedelsverket sysslar med ett häpnadsväckande dumt förmynderi. De motiverar sitt beslut med att tonåringar överdoserar Alvedon (eller andra värktabletter med paracetamol) och blir förgiftade. Men detta lär knappast hjälpa eftersom det inte finns något som hindrar tonåringar från att köpa flera mindre paket Alvedon på samma gång.

Ännu märkligare är det att man gör samma sak med värktabletter med acetylsalicylsyra (t.ex. Magnecyn) med enda motivering att större förpackningar “inte är ändamålsenliga”.

Om man anser att Alvedon är för farligt för att få säljas fritt så borde man receptbelägga det helt och hållet. Eller så anser man inte det och då bör det vara receptfritt bör vara det i alla förpackningsstorlekar. Att göra som Läkemedelsverket gör nu är en väldigt märklig halvmesyr.

Samma sak gäller sedan tidigare allergitabletter (antihistamin). Man får bara köpa förpackningar med högst 30 tabletter receptfritt, förpackningar med 100 tabletter är receptbelagda. När jag en gång köpte fyra stycken 30-tabletters förpackningar (totalt 120 tabletter) så lyfte apotekspersonalen inte ens på ögonbrynen.

Lämna en kommentar(detta är en captcha)