Nej till politiserade AP-fonder

Regeringen har beslutat att de statliga AP-fonderna ska agera mot bonusar i de företag där de är ägare, se artikel i Dagens Industri.

Det är väldigt illa att regeringen fattat detta beslut, och jag hoppas att de borgerliga riksdagsledamöter som nu protesterar når framgång och får regeringen att ändra sig.

Problemet med detta är inte att man agerar mot just bonusar, det är tämligen oviktigt i sammanhanget. Det stora problemet är att en borgerlig regering skapar ett prejudikat som säger att det är helt OK att regeringen ger det statliga AP-fonderna direktiv att politisera sin ägarstyrning. Det är illa eftersom det gör det mycket lättare för en framtida regering att låta AP-fonderna styra på helt andra sätt.

Vem vet vad en kommande vänsterregeringen kan hitta på. Fler jobb till Norrland? Rädda Saab? Ingen porr? Bara rättvisemärkt kaffe? Könskvoterade bolagsstyrelser? Etniskt kvoterade bolagsstyrelser? Ingen “kränkande” reklam? Bara förnybar energi? Solceller på alla fabrikstak? Prioritera jobb i Sverige? Kollektivavtal överallt? Inte konstigt att Mona Sahlin och Lars Ohly är glada.

Se även vad Johan Norberg skriver.

Kommentarer är avstängda.