Piratpartiet och Europaparlamentsvalet

Till skillnad från de flesta andra partierna så är Piratpartiet ett utpräglat enfrågeparti (eller kanske snarare fåfrågeparti). Piratpartiet har bara fastslagna åsikter inom vissa väl avgränsade områden, och saknar helt officiella åsikter på övriga områden (vilket de också är helt öppna med). Detta innebär att om en piratpartist blir invald i Europaparlamentet så blir det i praktiken helt upp till honom eller henne att själv avgöra hur han/hon ska ställa sig i övriga frågor. Det innebär i sin tur att det blir extra viktigt vilken av Piratpartiets kandidater som kommer in, och det är viktigare att utnyttja personkrysset än för övriga partiet.

Den som tänker rösta på Piratpartiet bör alltså noggrant gå igenom kandidaterna på listan och bestämma sig för en att kryssa. Att rösta på Piratpartiet utan att kryssa någon blir i stor utsträckning att köpa grisen i säcken.

Piratpartiet säger att de kommer rösta i enlighet med den partigrupp som de kommer ansluta sig till i övriga frågor. Men de vägrar före valet tala om vilken partigrupp det blir, det är en helt öppen fråga ifall det blir liberalerna (ALDE) eller de gröna. Och det är ju en stor skillnad mellan liberalerna och de gröna i många frågor utanför Piratpartiets egna områden.

Sen så är jag inte säker på att jag litar på att den invalde piratpartisten i praktiken kommer hålla sig till grupplinjen alla gånger. Om inte annat så är det ju möjligt att ingen partigrupp släpper in dem, så att piratpartisten tvingas bli grupplös. Och även om de hamnar i en partigrupp och lojalt röstar med den så är det intressant hur de söker påverka gruppen.

Så hur gör man för att välja vilken piratkandidat att kryssa för? Kandidaterna är duktiga på att undvika ta ställning i frågor utanför partiområdena, så det ger inte så mycket vägledning. Istället får man granska deras bakgrund och politiska engagemang utanför Piratpartiet.

Första kandidaten Christian Engström är före detta medlem i Folkpartiet liberalerna, och har varit vice ordförande i FFII.se. Man kan alltså anta att han har en liberal hållning, och tycker att motstånd mot mjukvarupatent är extra viktigt.

Andra kandidaten Amelia Andersdotter är engagerad i Attac. Attac är alltså den rörelse som bildades 1998 av en fransk bonde som gillar jordbrukssubventioner och ogillar frihandel, och har som främsta krav att införa en s.k. Tobinskatt på internationella valutatransaktioner. Jag vill definitivt inte ha en Attacare i Europaparlamentet, som kan komma att besluta om dessa frågor under kommande mandatperiod.

Det borde alltså vara ett enkelt val för en liberal som vill rösta på Piratpartiet. Kryssa Christian Engström!

10 kommentarer to “Piratpartiet och Europaparlamentsvalet”

 1. Grå säger:

  Ungefär hälften av det du säger är helt enkelt fel. Titta en gång till på http://www.piratpartiet.se/piratpartiets_strategi_i_europaparlamentet

 2. Fredd säger:

  Var på http://www.attac.se/ kan du hitta belägg för det du säger?!
  Attac vill ju öppna för handel för de fattigaste länderna något som EU sagt i WTO förhandlingarna, men som verkar var just snack!

  Och vidare skriver Attac på sin hemsida från senaste WTO-rundan:
  “Resultatet från Hong Kong-mötet är magert för de fattigaste i världen. Och de i sin tur får betala dyrt ytterligare en gång. Med det här paketet kommer WTO inte att bidra till att FNs millenniemål uppfylls 2015.”

 3. Fredd säger:

  Rättelse: Var på http://www.attac.se/ kan du hitta belägg för det du säger?!
  Attac vill ju öppna för handel för de fattigaste länderna.
  EU har sagt samma sak i WTO förhandlingarna, men det har mestadels varit just SNACK!!

 4. Mikael Ståldal säger:

  Grå,

  Kan du förtydliga vad du anser vara fel?

 5. Mikael Ståldal säger:

  Fredd,

  http://attac.se/attac/3024/programfoerklaring står det att Attac vill införa Tobinskatt. Där kan man också notera att man noggrant undviker att använda ordet “frihandel”

  http://attac.se/attac/114/svar-pa-vanliga-fragor#faq-trade så framträder frihandelsskepsisen tydligt.

  http://www.attac.org/spip.php?article2 så nämns “free trade” i en negativ kontext.

  Attac Sverige förefaller vara mot jordbrukssubventioner, och det är bra. Men så vitt jag förstått så var de fransmän som bildade Attac 1998 av en helt annan uppfattning.

 6. Teo säger:

  Jo, fast nu är hon ju inte med i franska attac.

 7. Fredd säger:

  Är attac emot frihandel bara för att man “undviker” att använda ordet “frihandel” ?!

  Här kommer vi in på vilken sorts frihandel som man vill ha. En diskussion bland attacare är egentligen vad det är för sorts skillnad mellan en “Frihandel” som tar hänsyn till de fattigaste ländernas behov när det gäller handel och “Rättvis handel”

  Den programförklaring du syftar till är från just 1998 och har fått mycket intern kritik för att vara typiskt franskt bombastisk.

  I svensk media har det sagts att franska attac har bränt ner MacDonalds restauranger och är för jordbrukssubventioner. Det är FEL!. De har från första början varit med i http://viacampesina.org/main_en/ Vad jag kunnat läsa mig till så har Franska attac har aldrig varit omtyckta av franska stor bönder.

  Det jag undrar är bara ska vi bara ska snacka om frihandel LOKALT för Sveriges/EUs bästa eller ska vi komplicera det hala som bla attac vill göra och se hur de alla länder GLOBALT kan tjäna på Frihandel.

  Se tex:
  https://www.forumsyd.org/templates/FS_ArticleTypeB.aspx?id=9313#epa

 8. Mikael Ståldal » Arkiv » Mer om Piratpartiet och Attac säger:

  […] varnade tidigare för att Piratpartiets andranamn Amelia Andersdotter sympatiserade med […]

 9. Mikael Ståldal » Arkiv » Glöm inte att rösta idag! säger:

  […] Tänker du rösta på Piratpartiet så bör du verkligen kryssa Christian Engström, se tidigare inlägg. […]