Subventionera inte p-piller

Regeringens utredare Anders Milton skriver på DN Debatt om hur man ska motverka oönskade graviditeter och aborter, och föreslår bl.a. att skolhälsovården ska dela ut kondomer och att ungdomar upp till 25 år ska få subventionerade p-piller.

Att subventionera p-piller för unga är ingen bra idé. Unga i dagens Sverige har ofta korta relationer och många sexualpartners. Vid ett sådant beteende är p-piller olämpligt som preventivmedel eftersom det inte skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar (som klamydia och HIV). Har man många sexualpartners bör man använda kondom så att man skyddar mot både oönskad graviditet och smittspridning.

Detta tycks Milton vara medveten om, ändå föreslår han subventionerade p-piller för unga. Märkligt. Kanske beror det på att han prioriterar förhindrande av aborter högre än att förhindra smittspridning. Ingen bra prioritering enligt min mening.

Miltons idé om en nationellt abortregister är inte heller bra. Varför är det så viktigt att veta vilka socioekonomiska och kulturella grupper som aborter är vanliga i? Det luktar klåfingrig social ingenjörskonst på lång väg, och det bådar inte gott.

Kommentarer är avstängda.