Med sådana vänner behöver upphovsrätten inga fiender

Enligt en artikel i DN så kräver upphovsrättsorganisationerna STIM och SAMI ersättning från arbetsplatser med fler än 40 anställda där det är möjligt för de anställda att lyssna på musik.

Nu har STIM-systemet verkligen med råge passerat det anständigas gräns. Jag tycker det är helt OK att en nattklubb som köper en CD för 200 kronor och sen spelar upp den på dansgolvet för hundra betalande gäster måste betala pengar till STIM. Det är mer tveksamt att ett gym som spelar upp en radiokanal för sina gäster måste betala till STIM, för de har ju redan fått betalt från radiokanalen. Men att alla arbetsplatser där det är möjligt för de anställda att lyssna på musik på arbetstid schablonmässigt ska betala till STIM för detta är helt absurt.

Ni som följt denna blogg vet att jag ofta har kritiserat sådant som görs i upphovsrättens namn (t.ex. IPRED), samtidigt som jag försvarat upphovsrätten som sådan.

Men nu när upphovsrättens centrala organisationer beter sig så här så blir det svårare och svårare att vidhålla den position. Min motivation att överhuvudtaget försvara upphovsrätten urholkas allt mer för varje gång något som detta händer.

6 kommentarer to “Med sådana vänner behöver upphovsrätten inga fiender”

 1. Borderline säger:

  Så är det i Sverige. Allt kostar. Och helst ska det kosta lite extra för det. Plus lite till. Detta land är sjukt och infekterat. Penga galna människor överallt. Och när det gäller upphovrättens centrala organisationer så finns det tydligen inga gränser. Tyvärr. Men så är det

 2. student - sami säger:

  Bisarrt är det. Alla företag med fler än 40 anställda och där anställda har tillgång till musik t ex ljudkort i datorn, dvs alla – Finns väl ingen dator idag som inte kan spela upp musik?

  Nu har det verkligen gått förlångt. Jag kan bara skaka på huvudet och undra när det gick så här fel….

 3. STIM bevisar det orimliga med dagens upphovsrätt « Per pladdrar på säger:

  […] det smärtsamt tydligt för alla varför upphovsrätten måste reformeras. Med den här typen av fiender kommer pirater och andra reformister snart ha konsensus, bortsett från några få STIM-anslutna […]

 4. Upphovsrättsbranschen skapar ytterligare en bloggstorm | Polisstaten säger:

  […] Gryningsräd, Veritas, Updiggers, Livsaktiviteter, Syrrans granne, Ravenna, Projektet II, Mikael Ståldal, store, Visdomens källa, En objektiv sanning, HAX, Breki Tomasson, Eva Westerberg, Amelius, Jävla […]

 5. STIM bevisar det orimliga med dagens upphovsrätt | Per Pettersson säger:

  […] det smärtsamt tydligt för alla varför upphovsrätten måste reformeras. Med den här typen av fiender kommer pirater och andra reformister snart ha konsensus, bortsett från några få STIM-anslutna […]