Sällsynt dumt förslag om att förbjuda länkar på webben

Den amerikanske juristen Richard Posner föreslår att det bör vara förbjudet att på webben länka till sidor med upphovsrättsskyddat material utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Med tanke på att i stort sett alla webbsidor är skyddade av upphovsrätten så innebär detta i praktiken att man inte kan länka till någon annans webbsajt utan att be om lov först. Det skulle innebär en enorm förändring av hur webben fungerar, och omöjliggöra bloggande av den typ som jag sysslar med just nu. Jag skulle nämligen inte få länka till Posners bloggpost utan att be honom om lov först. Det skulle lägga en död hand över bloggosfären och en stor del av webben. Det skulle förstöra mycket av det fina som webben har utvecklats till, webben blir mycket bättre när det länkas friskt mellan olika webbsajter.

Och Posner går längre än så, han funderar även på att förbjuda läsning (“online access”) av upphovsrättsskyddat material utan upphovsmannens tillstånd. Fullständigt orimligt, det skulle verkligen förstöra hela webben.

Förslaget är inte bara dumt och skadligt, det är också helt onödigt. Det är tämligen enkelt att begränsa tillgång till webbsidor och t.ex. bara släppa in betalande prenumeranter. Det finns flera tidningar som gör så redan idag för delar av innehåller på deras webbsajt, t.ex. Dagens Industri. (Sen kan man diskutera om det är en bra strategi, men det är upp till varje tidning att välja.)

Att rakt av planka hela (eller stora delar av) artiklar från andras webbsajter utan tillstånd är redan förbjudet, vilket är rimligt.

Liknande förslag har framförst i EU. Sådana här förslag måste kraftfullt bekämpas varhelst de dyker upp.

Uppdatering:
Google har en bra kommentar till European Publishers Council:s “Hamburg declaration”.

2 kommentarer to “Sällsynt dumt förslag om att förbjuda länkar på webben”

  1. Gammelmedia använder grävskopa för sin egen grav « Mäster Splogg säger:

    […] svarta är att ta betalt alternativt förbjuda länkning på internet. Det är dumt att förbjuda länkning eftersom länkarna är en del av internets […]