Förtal på Internet

Percy Bratt och Arne Ruth skriver på DN Debatt om att det är orimligt svårt att få tillstånd åtal för förtal på Internet.

Bratt/Ruth skriver att det blivit vanligt att arbetsgivare googlar en person innan eventuell anställning. Och att förtal på webben därmed allvarligt kan skada en persons yrkeskarriär. Jag vet inte hur det brukar gå till, men jag hoppas verkligen att arbetsgivare tillämpar källkritik när de googlar en person och inte direkt underkänner alla personer som de hittar minsta lilla tveksamhet om. Är man som arbetsgivare osäker så kan man ju vid en anställningsintervju konfrontera personen med tveksamma uppgifter man hittat och fråga vad det rör sig om. (Sen kan man naturligtvis hitta sådant som är så allvarligt och trovärdigt att det bör leda till direkt underkännande, men det torde vara rätt så sällsynt.)

Det skulle inte förvåna mig om många arbetsgivare har väldigt låg tolerans för tveksamheter på webben, precis som de har väldigt låg tolerans för tveksamheter i största allmänhet. Och det beror på att man som arbetsgivare i Sverige tar på sig ett orimligt stort ansvar när man anställer någon. Lösningen på detta är inte att ändra reglerna kring förtal på Internet, utan att se över arbetsrätten.

Med detta sagt så tycker jag ändå att Bratt/Ruth har en poäng. Det borde bli något lättare (men inte jättelätt) att få tillstånd åtal för förtal på Internet. Om man genomför detta samtidigt som man avskaffar Personuppgiftslagen (PUL) så har yttrandefriheten allt att vinna på det.

3 kommentarer to “Förtal på Internet”

  1. Haris Nuspahic säger:

    Arbetsgivare som använder internet för att få information om personen i fråga kan inte vara säkra att information som dom hittar är rätt. Gamla trovärdiga metoder med CV, kontakt info från tidigare arbete fungerar bäst. Skulle jag tveka att anställa en person som har jätte bra meriter, men om man googlar samma person kan man läsa tex. trakasserier från ett förflutet förhalande. Ska jag bry mig om det , vart går gränsen ??

  2. Benne säger:

    Ingen rök utan eld,

    Så oskyldiga är nog inte herrarna som försvarar sig i media, själva har dom begått ett antal grova brott såsom urkundsförfalskningar och bedrägerier i miljonklassen.

    Blir patetiskt när fd brottslingar skall gråta ut i media att dom blivit utsatta för något som de själva sysslat med tidigare.