Staten, offentligheten och privatlivet

Jag brukar ofta hålla med Johanna Nylander, men här skriver hon något som jag reagerar på. Hon skriver:

När det gäller öppenhet och integritet borde grundprincipen vara att staten skall ha så lite uppgifter om privatpersoner som möjligt, men att de som finns, skall vara tillgängliga för alla.

Jag håller med om att staten ska ha så lite uppgifter om privatpersoner som möjligt, men jag tycker inte att de uppgifter som staten ändå har (och bör ha) alltid ska vara tillgängliga för alla.

Det är rimligt att staten via Skatteverket har koll på hur privatpersoners förvärvsinkomst, för att kunna ta ut inkomstskatt. Men jag tycker inte att denna information ska vara tillgänglig för alla, vilket den dessvärre är idag.

Det är också rimligt att staten via polisen har koll på vilka som är misstänkta för brott. Men jag tycker inte att denna information ska vara tillgänglig för alla, vilket den dessbättre inte heller är idag.

Se tidigare inlägg.

2 kommentarer to “Staten, offentligheten och privatlivet”

  1. Jenny säger:

    Du är så klok och uppmärksam.