Niqab på dagis?

Den muslimska kvinnan Alia Khalifa bär Niqab och går en utbildning till barnskötare. Skolans rektor har förbjudit Niqab på skolan, vilket Khalifa protesterar emot.

För det första så tycker jag definitivt inte att man bör införa något generellt förbud mot Niqab, eller någon annan slags klädsel heller för den delen. Khalifa får gärna på omkring i Niqab på stan.

Jag tycker också att det generellt sett bör vara tillåtet för vuxna studenter att bära Niqab på universitet, högskolor, komvux och liknande.

Däremot bör det inte vara tillåtet för anställda att bära Niqab på alla arbetsplatser. Det bör vara tillåtet för arbetsgivare att förbjuda anställda att bära Niqab på jobbet, och även att låta bli att anställa någon som kräver att få bära Niqab på jobbet. Diskrimineringslagen bör ändras så att krav på eller förbud mot viss klädsel på en arbetsplats aldrig räknas som etnisk eller religiös diskriminering.

Det finns flera yrken där det är direkt olämpligt att bära Niqab. Barnskötare är ett sådant yrke, lärare och polis är andra.

Så frågan kokar ner till om man ska tillåta en person som med största sannolikhet aldrig kommer kunna utföra ett visst yrke att genomgå en offentligt finansierad yrkesutbildning. Det tycker jag inte att man bör göra. Dels slösar man bort skattemedel, dels ger man personen i fråga falska förhoppningar om en framtida yrkeskarriär. Då är det bättre att säga ifrån på ett tidigt stadium så att man kan välja en annan utbildning och en mer realistisk karriär.

Därmed är det rimligt av rektorn att förbjuda Niqab på barnskötarlinjen. Inte för att det i sig är något problem att eleverna bär Niqab, men för att det blir problem när de sen ska börja jobba. Då är det bättre för alla inblandade att Khalifa väljer att utbilda sig till något annat yrke där Niqab inte är något hinder.

Även om jag i detta fall kommer till samma slutsats som ett gäng S-kvinnor på Newsmill så delar jag inte deras bakomliggande resonemang. De ger uttryck för en oroväckande paternalism när de antyder att man bör förbjuda Niqab för kvinnornas skull:

Heltäckande slöja är ett sätt att utestänga kvinnan från kontakter med andra människor än den närmaste familjen.

Vuxna kvinnor måste själva få ta ansvar för sin klädsel.

Niqab och andra religiösa symboler bör inte särbehandlas varken positivt eller negativt. Om man av t.ex. säkerhetsskäl inte tillåter folk att maskera ansiktet så bör inte muslimska kvinnor med Niqab ges undantag. Men man bör inte heller förbjuda just Niqab med hänvisning till att det skulle vara förtryckande. Ignorera helt enkelt att Niqab är en religiös symbol så blir det rätt.

5 kommentarer to “Niqab på dagis?”

 1. Rut säger:

  Spökplumpar och påskkärringar, är det okej??? Kära folk i Sverige —–VAKNA NU!

 2. Robin säger:

  Men ska vi då tillåta folk att ha på sig vad som helst i skolan. Tex en halloweenmask?

 3. Mikael Ståldal » Arkiv » Miljöpartiets märkliga syn på Niqab säger:

  […] Se tidigare inlägg. […]

 4. Mikael Ståldal » Arkiv » Bra initiativ att se över diskrimineringslagen säger:

  […] har nu till sist fattat sitt beslut i fallet Alia Khalifa som jag skrivit om tidigare, se artikel på DN Debatt. DO har beslutat att det skolan måste tillåta Khalifa att bära […]

 5. Mikael Ståldal » Arkiv » Poliser bör inte bära slöja säger:

  […] Se tidigare inlägg. […]