Internetoperatörer vs. STIM

Ett flertal Internetoperatörer varnar på SvD Brännpunkt för konsekvenserna av att göra dem ansvariga för vad som skickas på Internet.

Mycket angeläget och viktigt inlägg. Att göra Internetoperatörerna ansvariga för innehållet som skickas på deras nät vore lika olyckligt och dumt som att göra Posten ansvarig för vad som står i brev. Internetoperatörer bör varken ha skyldighet eller rätt att granska, filtrera eller blockera innehåll på Internet.

Man kan möjligtvis tänka sig att Internetoperatörer bör försöka stoppa dataintrång, DoS-attacker och liknande sabotage som är oönskade av mottagaren. Jämförbart med att Posten försöker stoppa brevbomber. Men varken Internetoperatörer eller Posten bör försöka stoppa innehåll som är önskat av mottagaren, hur olagligt det än må vara (barnporr, knarkrecept, bombrecept, o.s.v.).

Att kräva att Internetoperatörer ska stoppa barnporr och andra allvarliga brott är illa nog, men att kräva att de ska stoppa olovlig fildelning (upphovsrättsintrång) vore rent löjligt. Av alla brott som man kan tänkas begå på Internet så måste väl ändå olovlig fildelning betraktas som bland det minst allvarliga?

Ändå är det just det som STIM kräver. Det är ungefär lika dumt som att kräva att Vägverket ska ingripa för att förhindra snatteri genom att stoppa de bilar som folk kör snattade saker i.

Kommentarer är avstängda.