Bra att Europaparlamentets resolution om mediekoncentration föll

Europaparlamentet har nyligen röstat om en resolution om informationsfrihet i Italien och EU.

Denna resolution blev nedröstad.

Bland svenska parlamentariker kan noteras att bl.a. samtliga folkpartister och centerpartister liksom Christian Engström (pp) röstade för.

Här har vi alltså ett gäng europaparlamentariker som tar, den förvisso olyckliga, situationen i Italien som förevändning för att driva fram ett potentiellt långtgående direktiv om “mediepluralism” i hela EU. Ingen vet hur det skulle kunnat sluta, men det hade mycket väl kunnat bli lika illa som det tidigare förslaget om bloggregistrering.

Jag är glad att denna resolution föll, och oroad över att Cecilia Wikström (fp) drev detta så hårt. Om det bara hade handlat om att försvara yttrandefriheten mot hot och påtryckningar (vilket det gör i Wikströms retorik) så hade det varit helt OK, men läser man resolutionen så framträder något helt annat:

5. Reaffirms, in this respect, that the EU’s legislative framework on media pluralism and media concentration is still inadequate and that there is therefore an urgent need for the European Union to make use of its competences referred to policies in the fields of the internal market, audiovisual policy, competition, telecommunications, State subsidies, public service obligation and fundamental rights of citizens, in order to define at least the minimum essential conditions that all Member states must respect to ensure, guarantee and promote freedom of information and an adequate level of media pluralism; in this context, asks the Commission to investigate the risk of media trusts and concentrations in the EU;

6. Urges the Commission, as a matter of urgency, to issue a proposal for a directive on media concentration and on the protection of pluralism, with the full involvement of the future Commissioner in charge of fundamental rights, after having previously defined in a communication a set of appropriate indicators for determining levels of information pluralism and independence of public service media, as requested several times by Parliament and as announced by the Commission itself;

Vill vi verkligen ha detaljerade EU-regleringar om bl.a. presstöd och Public Service? Nej tack!

Kommentarer är avstängda.