Handskakning och diskriminering igen

En muslimsk man som sökte jobb man vägrade skaka hand företagets kvinnliga VD, han fick inte jobbet, arbetsförmedlingen drog in hans ersättning. Se tidigare inlägg om detta.

DO menar att mannen har utsatts för religiös diskriminering och drev fallet det till Tingsrätten, som nu ger DO rätt och mannen får skadestånd, se artikel i SvD och DN.

DO Katri Linna försvarar ihärdigt domen.

Jag tycker det är en mycket olyckligt att signalerara att det är OK att bete sig illa bara för att man har en viss religion. (Att skaka hand med personer av samma kön och konsekvent vägra skaka hand med personer av motsatt kön är att bete sig illa i svensk kontext. Det bör inte vara förbjudet, men den som gör det får acceptera konsekvenserna.) Det visar på att Linna har sällsynt dåligt omdöme och är högst olämplig på sin post. Se även vad Erik Cornell skriver i SvD.

Dessutom ger det en väldigt märklig och splittrad blid av den svenska staten när denna dom kommer ungefär samtidigt som statsministern säger att han ogillar att muslimska kvinnor bär burka i Sverige. Jo, jag vet att myndigheter och domstolar är fristående från regeringen, men det är långt ifrån alla som har detta klart för sig. Nu när regeringen har uttalat en åsikt som är tämligen svårförenlig med denna dom så måste man löpa linan ut och ge DO Katri Linna sparken, och se över diskrimineringslagen.

Se även vad Jesper Svensson skriver om detta.

5 kommentarer to “Handskakning och diskriminering igen”

 1. Stockholms tingsrätt dömer redan efter särlagstiftning « Odelberg säger:

  […] Läs även Jesper Nillsson och Mikael Ståldal […]

 2. Mikael Ståldal » Arkiv » Byt ut Diskrimineringsombudsmannen säger:

  […] stärker mig i min uppfattning att sittande DO Katri Linna är högst olämplig på sin post och att regeringen bör ge henne sparken snarast. Men det räcker nog inte med det, problemet är […]

 3. Mikael Ståldal » Arkiv » Äntligen får Katri Linna sparken som DO säger:

  […] är inte en dag för tidigt, som jag skrivit tidigare så har Katri Linna varit högst olämplig som […]

 4. Mikael Ståldal » Arkiv » Slöja och handskakning säger:

  […] jag skrivit tidigare så blev utslaget dock annorlunda i ett liknande fall för några år […]