Rimligt med studieavgifter för utländska studenter

Regeringen föreslår i en proposition att utländska studenter som studerar på svenska högskolor framöver ska få betala studieavgifter som täcker kostnaden för utbildningen. Studenter från Sverige och EU/EES+Schweiz ska även framöver få studera avgiftsfritt.

Det är ett rimligt och bra förslag. Som regeringen påpekar så är Sverige ett av mycket få länder i världen som erbjuder avgiftsfri högskoleutbildning för samtliga utländska studenter. Och svenskar får betala studieavgifter i de flesta andra länder. Även om utländska studenter på svenska högskolor inte utgör någon jättestor kostnad idag är det möjligt att den ökar framöver.

Det är bra för Sverige med utländska studenter på våra högskolor, men vi bör konkurrera om dessa studenter genom att erbjuda en attraktiv och bra utbildning, inte genom att vara mycket billigare än alla andra. Annars är det risk att kvalitén på våra högskolor blir urholkad.

De skattepengar som svenskar betalar bör i första hand användas för svenskar, inte för amerikaner, kanadensare och kineser. (Svenskar avser här inte bara svenska medborgare utan även övriga med permanent uppehållstillstånd i Sverige.)

Lämna en kommentar(detta är en captcha)