Allmän arbetslöshetsförsäkring är bra, obligatorisk a-kassa är dåligt

Moderaterna säger nu att man släpper på kravet om obligatorisk a-kassa, man säger att man vill ha en blocköverskridande samsyn i frågan, vilket i praktiken innebär att man ger Socialdemokraterna vetorätt. Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna håller inte med och vill fortfarande driva detta, oavsett vad Socialdemokraterna tycker. Se artiklar i Aftonbladet, DN och SvD.

För det första så tycker jag att det är helt orimligt att kräva blocköverskridande samsyn i den här frågan. Det urholkar demokratin att Alliansen ger Socialdemokraterna vetorätt över något som man själv egentligen vill införa. Så länge som S är emot så blir det väldigt svårt att agera som väljare i riksdagsvalet om man vill ha obligatorisk a-kassa. Det är tur att alla Allianspartier inte agerar som M, man kan fortfarande rösta på FP, C eller KD om man vill ha obligatorisk a-kassa. Se tidigare inlägg om blocköverskridande överenskommelser.

För det andra så undrar jag vad obligatorisk a-kassa egentligen innebär. Innebär det obligatoriskt medlemsskap i någon av dagens fackstyrda a-kassor? Eller är det en allmän arbetslöshetsförsäkring, administrerad av en statlig myndighet, liknande dagens sjukförsäkring? Det är avgörande för vad jag tycker, om det är det förstnämnda så är jag emot, om det är det sistnämnda så är jag för. Här vill jag att FP, C och KD lämnar tydligt besked före riksdagsvalet i höst, det duger inte att hänvisa denna viktiga skillnad till en utredning.

En del motståndare verkar utgå från det förstnämnda alternativet.

Se tidigare inlägg.

Läs även Per Altenberg, Roger Haddad och Linnéa Darell.

2 kommentarer to “Allmän arbetslöshetsförsäkring är bra, obligatorisk a-kassa är dåligt”

  1. Per Altenberg – ett liberalare Sverige » Blog Archive » Socialmoderaterna säger:

    […] även vad Kent Persson, Mikael Ståldal, Daniel Rhodin, Stefan Karlsson, Roger Haddad, Jerker Nilsson och Peter Andersson […]