Rör inte min choklad!

Enligt TV4 överväger Livsmedelsverket att införa skatt på godis av hälsoskäl, och exemplifierar med choklad.

Det är en riktigt dålig idé av flera skäl.

För det första är godis inte någon enhetlig produkt. Det finns många olika sorters godis som har skilda hälsoeffekter. Det huvudsakliga hälsoproblemet med godis är socker, men olika sorters godis innehåller olika mycket socker. Dessutom finns det vissa sorters godis som kan vara bra för hälsan, t.ex. mörk choklad som inte innehåller så mycket socker och som man tror innehåller nyttiga antioxidanter etc. En godisskatt som även omfattar mörk choklad kan därmed få negativ hälsoeffekt, i synnerhet då den kan få folk att byta mörk choklad mot billigare sorters godis med högre sockerinnehåll.

För det andra är inte socker tillräckligt farligt för att det ska vara motiverat med en punktskatt mot det. Man jämför med alkohol, men alkoholskatt (och restriktiv alkoholpolitik i övrigt) kan man främst motivera med att alkohol leder till våld och andra sociala problem som drabbar även de som inte själv dricker. Det problemet finns inte med godis och socker.

2 kommentarer to “Rör inte min choklad!”

  1. Mikael Ståldal » Arkiv » Socialdemokratisk skattepolitik säger:

    […] som annars brukar användas för att motivera skatt på läsk. Jag tycker att läskskatt är fel i vilket fall, men folkhälsoargumentet är i alla fall mindre dåligt än […]

Lämna en kommentar(detta är en captcha)