Apple utlovar “frihet från porr”

Vi datanördar har svårt för Apples iPhone och iPad eftersom man bara kan köra program som finns på App Store, godkända av Apple. Till skillnad från en vanlig dator så kan man inte ladda ner valfritt program och installera, man kan inte heller utveckla program för eget bruk utan att köpa Apples utvecklingslicens.

Ur ett politiskt perspektiv hade detta inte varit så mycket att bråka om ifall Apple enbart hade haft tekniska och säkerhetsmässiga kriterier för att godkänna program på App Store. Det är ju bra att slippa program som funkar dåligt eller som innehåller datavirus, spionprogram eller annat otyg.

Tyvärr är så inte fallet. Apple har visat att de även har andra kriterier och de har nekat program som man inte kan ha några rimliga tekniska eller säkerhetsmässiga invändningar emot. Och detta är inget som man sticker under stol med, Apples vd Steve Jobs utlovar “frihet från porr” för de som använder iPhone och iPad.

Det är riktigt illa att Apple har godtyckliga moraliska hinder mot vilka program folk for köra på iPhone och iPad. Ifall Apple blir dominerande på marknaden så kan det bli ett hot mot yttrandefriheten (vem vet vad Apple stoppar nästa gång?).

Jag kan inte annat än uppmana till bojkott av iPhone, iPad och övriga produkter som är kopplade till Apples App Store. Ett alternativ till iPhone kan vara någon Andrioid-baserad produkt. Google, som ligger bakom Android, verkar ha en mindre moralistisk inställning än Apple.

9 kommentarer to “Apple utlovar “frihet från porr””

 1. Marcus säger:

  eller så kan man helt enkelt jailbreaka sin Iphone och installera vad man vill: http://www.mumien.se/catalog2/index.php?cPath=1_170

 2. Mikael Ståldal säger:

  Ja, det kan man göra. Men det är tveksamt om det är lagligt. Och även om det inte är olagligt så kan man förlora garantin. Så det är inget jag rekommenderar.

  Och så länge som mindre än 10 procent av användarna jailbrekar så löser det inte det övergripande politiska problemet.

 3. Anders säger:

  Är det verkligen ett politiskt problem?

  Apple har en “appstore” som dom själva har skapat. Att dom själva väljer vad som skall säljas där är ju inte konstigare än att pressbyrån inte säljer porrtidningar. Har man en affär är det väl en självklarhet att man själv väljer vad man säljer. Eller?

  Vill du utveckla en porr-app för eget bruk så är det fritt fram, du kan ju till och med sprida den själv. Du får ju installera vad du vill på din egen telefon. Men Apple har valt att inte understödja sådan spridning av olika anledningar. Förmodligen är den största anledningen att “appstore” skulle översvämmas av värdelösa porr-program om man väljer att godkänna program med det innehållet.

  Gör det inte till en politisk fråga…

 4. Mikael Ståldal säger:

  Vi har två saker:

  1) På iPod Touch, iPhone, och iPad kan man bara installera program från Apple App Store. Om jag utvecklar en porr-app så kan jag inte sprida den själv (förutom till de som jailbreak:at).

  2) Apple har godtyckliga moraliska kriterier på vad som får finnas på deras App Store (t.ex. ingen porr).

  Dessa två saker var för sig hade inte varit något politiskt problem, men i kombination blir de ett politiskt problem eftersom den som köper Apples prylar i praktiken bara får köra program som Apple godkänt.

 5. Anders säger:

  Nu är ju jag ingen expert på utveckling av program men jag föreställer mig ju att man måste ha möjlighet att pröva de program man själv tillverkar på sin egen telefon eller menar du att man skickar in program för godkännande helt i blindo utan att veta hur de fungerar?

  Därför är det också rimligt att påstå att man kan skapa program för eget bruk men att dessa program för att få distribueras på Appstore måste följa vissa (godtyckliga visst) regler. Vidare kan man ju också tänka sig att dessa program går att sprida i liten skala till sina kompisar eller andra, om du kan installera programmen på din telefon så borde ju andra kunna göra det, utan att jailbreaka. Många program är ju utvecklade av ett team av personer så det borde ju inte finnas en begränsning i hur många telefoner man kan testa programmen på.

  Fråga mig inte hur detta går till, jag säger bara att det torde vara logiskt att det är så det fungerar.

 6. Mikael Ståldal säger:

  Anders,

  Jag vet inte exakt hur utvecklingen går till. Men jag vet att man måste köpa en utvecklingslicens från Apple, och den är inte gratis. I första steget så testar man nog i en emulator på sin Mac-dator (som man måste ha). Jag utgår från att man sen kan testa i en riktig enhet utan att gå via App Store, men troligtvis så kan bara de som har utvecklingslicens göra det.

  Så om det fungerar som jag tror så kan man inte distribuera program vid sidan av App Store, inte ens till några kompisar. Det går bara om kompisarna antingen själva har köpt en utvecklingslicens eller har jailbreakat.

 7. Mikael Ståldal » Arkiv » Microsoft apar efter Apples iPhone säger:

  […] skrev tidigre om att Apples orimliga affärsmodell kring iPhone/iPad och […]

 8. Mikael Ståldal » Arkiv » Apples moraliska moras säger:

  […] jag har skrivit tidigare så har Apple moraliska kriterier för vika appar som de godkännar för App Store för iPhone och […]