Intressant integrationsförslag från Nyamko Sabuni

Integrationsminister Nyamko Sabuni (fp) har presenterat två integrationsförslag som blivit mycket kontroversiella. Se hennes egen presentation.

För det första så sätter Sabuni fokus på det faktum att invandrare som kommer till Sverige med barn i fyraårsåldern får lika mycket föräldraledighet som ifall barnet föds i Sverige, och konstaterar att många invandrarkvinnor är hemma med 4-5 åriga barn i över ett år efter ankomsten till Sverige, vilket försvårar introduktionen i arbetslivet och samhället i övrigt. Sabuni vill att längden på föräldraledigheten ska minskas i takt med barnets ålder vid ankomsten till Sverige.

Det är ett rimligt och bra förslag. Föräldraledigheten är ju i första hand till för att man ska ta hand om sitt nyfödda barn under dess första levnadsår, inte att man ska vara hemma i ett år med en femåring. Detta förslag inte innebär någon diskriminering av invandrare, för invandrare som föder barn i Sverige ska få lika lång föräldraledighet som alla andra.

Det andra förslaget handlar om att öppna för arbeten med lägre lön för att bl.a. invandrare lättare ska kunna komma in på arbetsmarknaden. Det är lite oklart exakt hur det ska utformas, men ganska tydligt att detta inte ska gälla enbart invandrare utan alla, Sabuni nämner t.ex. barn som misslyckats i skolan (och det finns ju även infödda svenskar som gör det). Inte heller detta förslag skulle alltså innebära någon diskriminering av invandrare.

Den hysteriska kritiken från vänsterhåll ogenerat målar ut Sabuni som rasist är helt obefogad och patetisk.

Läs även Helena von Schantz.

4 kommentarer to “Intressant integrationsförslag från Nyamko Sabuni”

 1. Annika Beijbom säger:

  Hej,
  Jag postade här en lång intervju med Nyamko Sabuni som jag hoppas att du kan ha glädje av. Längst ned i texten, från Expressens valstuga:
  http://beijbom.blogspot.com/2010/08/rent-hus-med-piassavakvasten.html

  Många hälsningar
  Annika Beijbom

 2. Mikael Ståldal » Arkiv » Föräldraförsäkring för nyanlända invandrare säger:

  […] Det är ett bra förslag. Föräldraförsäkringen är främst till för att ta hand om sitt barn under dess första levnadsår, den som kommer hit med ett barn som redan är fyra år har inte behov av detta. Se tidigare inlägg. […]

 3. Mikael Ståldal » Arkiv » Bra förslag om föräldraförsäkringen säger:

  […] Se tidigare inlägg. […]

Lämna en kommentar(detta är en captcha)